Kritik Av Det Praktiska Förnuftet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
210
Utgivningsdatum
2004-01-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Bokförlaget Thales
Översättare
Fredrik Linde
Originalspråk
Tyska
Medarbetare
Leppäkoski, Markku
Dimensioner
220 x 144 x 20 mm
Vikt
420 g
SAB
Dbcca,Dg
ISBN
9789172350199
Kritik Av Det Praktiska Förnuftet (inbunden)

Kritik Av Det Praktiska Förnuftet

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2004-01-01
179
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kant behandlar här förnuftet i dess praktiska bruk, dvs. i dess bestämmande av viljan och påverkan på handlingen. I centrum står Kants berömda kategoriska imperativet: "Handla så att maximen för din vilja alltid samtidigt kan gälla som princip för en allmän lag." Grundtanken är att det moraliska värdet hos mina handlingar inte har att göra med känslor, böjelser eller nyttoöverväganden, utan beror på de maximer jag lägger till grund för dem. Endast om en maxim är universaliserbar - om jag kan vilja att den upphöjs till en allmän norm - är handlingen moraliskt riktig.

På denna grund ger Kant också en ny behandling av de metafysiska idéer, särskilt idén om den fria viljan, som i Kritik av det rena förnuftet förblev problematiska. Medan människan som objekt oundvikligen är underställd kedjor av orsaker och verkningar måste man enligt Kant anta att människan i sig, som moraliskt handlande person, är fri att handla så som hennes förnuft bjuder.

Kritik av det praktiska förnuftet (1788) är Kants andra kritiska verk. Det hör till moralfilosofins klassiska verk och har utövat stort inflytande också på förespråkare för andra etiska perspektiv. Samtidigt utgör Kants morallära, såsom mönsterbildande för all pliktetik, en ofrånkomlig utmaning för dagens utilitaristiska synsätt, liksom för alla försök att naturalisera etiken. På så sätt förblir Kant en oumbärlig röst i dagens moralfilosofiska diskussion.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kritik Av Det Praktiska Förnuftet
  2. +
  3. Kritik av omdömeskraften

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kritik av omdömeskraften av Immanuel Kant (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kritik Av Det Praktiska Förnuftet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Få filosofer har haft större betydelse för...
    Lennart, 14 juni 2013

    Få filosofer har haft större betydelse för eftervärlden än Immanuel Kant (1724-1804). I sin Kritik av det praktiska förnuftet för han moralfilosofiska resonemang. Kant håller inte med om utilitaristiska konsekvensetiska synsätt att maximering av lycka skulle vara det högsta goda. Han är misstänksam mot begrepp som lycka, eller att vi bör drivas av sådant som framkallar egen njutning. Överhuvudtaget bör vi inte handla med baktanken att uppnå något annat. I stället ser han det högsta moraliska ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna