Filosofi i den klassiska världen (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Serie
En filosofihistoria utan luckor (del 1)
Antal sidor
414
Utgivningsdatum
2020-10-16
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Thales
Översättare
Jim Jakobsson
Originaltitel
Classical Philosophy
Medarbetare
Linnér, Marcus (form)
Dimensioner
240 x 155 x 33 mm
Vikt
1006 g
SAB
D
ISBN
9789172351226

Filosofi i den klassiska världen

(3 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-10-16
328
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Filosofi i den klassiska världen är första delen i Peter Adamsons bokserie En filosofihistoria utan luckor , baserad på hans populära podcast med samma namn. Här berättar han om den västerländska filosofins gryning på grekiskt område under 500-talet f.Kr., med början i försokratikernas storslagna naturteorier. De följs på 400-talet av sofisterna och Sokrates, vars ifrågasättanden av rådande normer och kunskapsanspråk bildar bakgrunden till Platons mångskiftande dialoger från 300-talet, där han utvecklar sin lära om ideala former. Perioden avslutas med Aristoteles, Platons främste student och kritiker, som ger filosofin en ny vinkling och ett nytt arbetssätt med sina vetenskapliga avhandlingar och sitt empiriskt inriktade tänkande.

Under denna korta tidsrymd läggs grunderna till de flesta teman och frågeställningar som behandlats inom filosofin sedan dess, från metafysik och kunskapsteori, logik och språkfilosofi till etik och politisk filosofi, samtidigt som konturerna till senare tiders vetenskaper avtecknar sig, alltifrån matematik till biologi och medicin. Med de skolor som Platon och Aristoteles inrättade, Akademin respektive Lykeion, bildas också en modell för filosofiska och vetenskapliga forskningsgemenskaper, under resten av antiken liksom i senare tider.

Peter Adamson är professor i senantik och arabisk filosofi vid Ludwig-Maximilians universitet i München. Han har publicerat flera böcker och många artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Filosofi i den klassiska världen
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 567 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Filosofi i den klassiska världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mångsidig men pratig filosofihistoria
  BJ, 23 februari 2023

  En filosofihistoria som skiljer sig från mängden genom att den inkluderar senantika och kristna filosofer. Tyvärr blir den tröttsam att läsa på grund av författarens mångordighet och putslustiga skämt. Påkostad utgåva men med ett typsnitt som är tröttande för ögat.

 2. Kulturell insats för kunskapstörstande.
  Dr. Larson., 4 april 2022

  Pedagogisk, lättsmält och underhållande populärvetenskap för den intresserade av filosofins historia. Kan rekommenderas för vetgiriga, kunskapstörstande och insiktshungriga läsare. Fler verk av Adamson finns att tillgå på svenska. En kulturell insats av förlaget Thales att ge ut.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Peter Adamson