Vegomyten : maten, rättvisan och en hållbar framtid (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hälsa och Livsstil
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2010-01-31
Upplaga
1
Förlag
Optimal Förlag
Översättare
Roger Gustafsson
Originaltitel
The vegetarian myth. Food justice, and sustainability
Medarbetare
Reimers, Carl (form)
Dimensioner
216 x 143 x 23 mm
Vikt
540 g
SAB
Vmb,Qd
ISBN
9789172411876
Vegomyten : maten, rättvisan och en hållbar framtid (inbunden)

Vegomyten : maten, rättvisan och en hållbar framtid

(17 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2010-01-31

Slutsåld

En vegetarisk livsstil är inte hållbar i längden, varken för individen eller för planeten. Den vegetariska myten bygger på okunskap om de ekologiska naturlagarna. I Vegomyten presenterar Lierre Keith sin syn på maten och rättvisan ett radikalt manifest för en hållbar livsmedelspolitik.

Det storskaliga spannmålsjordbruket förgriper sig systematiskt på vår jord. Odlingen av vegetarisk basföda, som ris och soja, gör att vattenreserverna sinar.

Den biologiska mångfalden minskar, jorden utarmas och klimatförändringen påskyndas.

Gräsätande idisslare skall äta det som vi inte kan cellulosa och förvandla den till det vi behöver protein och fett.

Avstå inte från kött. Men välj omsorgsfullt, för din egen hälsa och för vår gemensamma framtid.

Vegomyten utmanar allt du hittills har lärt dig om maten vi äter.
Lierre Keith
är feminist och aktivist, författare och föreläsare. Hon bor i Northampton i Massachusetts.

"Jag är helt uppslukad av boken Vegomyten av Lierre Keith, en f d vegan. Efter mindre än 100 sidor är jag fullkomligt övertygad om att vi behöver äta och använda djurprodukter för att leva och för att odla den mat vi behöver. Den här boken är ett måste att läsa för alla som vill engagera sig i matfrågan."
Kicki Theander, Middagsfrid

»Vegomyten är mer insiktsfull än det mesta som skrivs om global hållbarhet i matfrågan.«
Sverker Lenas, Dagens Nyheter, 12 september 2010
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Vegomyten : maten, rättvisan och en hållbar framtid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Skrämmande ovetenskapligt
  annbjörn, 3 februari 2018

  Keith skriver bland annat att: "Det storskaliga spannmålsjordbruket förgriper sig systematiskt på vår jord. Odlingen av vegetarisk basföda, som ris och soja, gör att vattenreserverna sinar." Men missar dock hela poängen: att den absoluta majoriteten av den odlade basfödan går till boskapsföda. Grödor som skulle ha kunnat användas som människoföda, ges alltså till boskap - vilket innebär ett enormt resursslöseri, inte bara gällande grödor, utan också gällande vatten. Animalie-näringarna står f... Läs hela recensionen

 2. Myten om vegomyten
  Patric101, 5 juli 2017

  Jag vill inleda med att uppmuntra alla som väljer att tro på och ta till sig författarens budskap, till att läsa denna lysande recension av boken: https://www.svd.se/varken-hackat-eller-malet

  Vidare vill jag själv tillägga att boken, istället för en ögonöppnare, blev en skrämmande inblick i en verklighetsfrånvänd tankevärld. En markering om hur godtyckligt s.k. "fakta" skapas och sprids. Här från en f.d. vegan som med grumlig agenda gett sig ut på ett korståg mot en vetenskapligt und... Läs hela recensionen

 3. Vegomyten
  Bookworm, 31 mars 2014

  En ögonöppnare både för vegetarianer, veganer och "vanligt" folk! Lärde mig mycket om näringen i jorden, monokulturer inom jordbruket, jordförstöring och mycket mera. Författaren smular sönder många argument, som vegetarianer och veganer alltid framhållit såsom djur- och klimatvänligheten i deras uppfattning. Keith har själv varit vegan i flera decennier och känner till hur man resonerar. Dessutom har hon gjort omfattande research och förordar en miljövänlig och hållbar mathållning. Kan nog r... Läs hela recensionen

 4. Självklart. Vem trodde något annat. Har väntat på...
  Mynona, 18 juni 2013

  Självklart. Vem trodde något annat. Har väntat på denna typ av motvikt till det politiskt korrekta vegetariska pratet. Vill ha fakta som inte baserar sig på "äter du söta djur - e du inte kloook!!!".
  (Såklart är jag för mycket god djurhållning. Industridjur borde inte få finnas.)

 5. 100% Bullshit
  Ida, 14 mars 2013

  Det här är ju den största högen med bullshit jag någonsin läst.
  Logiken är det första att åka ut igenom fönstret och sen verkar resten vara grundat på det dåliga samvetet över att själv misslyckats med att vara vegan.
  Nej, sämre bok har jag nog aldrig läst.
  Kunde man ge noll i betyg så hade den fått det.

 6. Falsk fakta
  Sanningsletaren, 13 mars 2013

  Så mycket brister och felaktigheter så man undrar hur den ens kan få ges ut. Att det är dåligt att odla grödor på mark som är viktig för miljön är självklart, men största delen odlad mark är för grödor som ges till slaktdjur. Har man inte slaktdjur så behövs det inte odlas i närheten så mkt grödor. dvs man odlar grödor för att producera kött och förstör därmed viktiga områden med stor bologisk mångfald. Redan där försvinner en av författarens viktigaste argument.

 7. Vegomyten som överraskar
  Daniel, 25 april 2011

  Att äta vegetariskt är på modet och tros vara miljövänligt och nyttigt. Men hur är det egentligen? I denna bok får vi veta hur vår jord skulle må om alla åt vegetariskt, och hur enormt sårad marken blir av storskaligt jordbruk. Att äta vegetariskt fungerar inte i längden, och skulle aldrig kunna mätta hela jorden. Det är en fascinerad berättelse som en tidigare vegan skriver om, och jag hade inte en aning om att jorden håller på att dunka under av det storskaliga vegetariska jordbruket - inte köttproduktionen.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Lierre Keith