Brödberoende : hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hälsa och Livsstil
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2012-06-30
Upplaga
1
Förlag
Optimal förlag
Översättare
Katarina Wikholm, Per Wikholm
Originaltitel
Wheat Belly
Medarbetare
Reimers, Carl (form)
Dimensioner
210 x 145 x 25 mm
Vikt
490 g
SAB
Qcabb,641.563
ISBN
9789172412408

Brödberoende : hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa

(22 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-06-30

Slutsåld

Två brödskivor höjer ditt blodsocker mer än två matskedar socker

William Davis amerikanska erfarenheter påminner om Annika Dahlqvists och Andreas Eenfeldts svenska. I kontakterna med patienterna har insikten växt om att traditionella kostråd inte fungerar. Dr Davis kostråd ligger mycket nära LCHF och innebär ett totalt uteslutande av veteprodukter och alla andra glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker. Han skriver mycket underhållande och pedagogiskt för en allmän publik.

Brödberoende är en viktig bok i den svenska kostdebatten. Den förklarar varför spannmålsprodukter i allmänhet och vete i synnerhet är negativa för hälsan, sett ur ett brett hälsoperspektiv. Boken är mycket väl underbygd med vetenskapliga referenser till varje påstående. Den förklarar på ett trovärdigt sätt i varför LCHF-kosten lindrar eller botar så många sjukdomar. Brödberoendet beror på att vissa glutenproteinerna gliadinerna stimulerar hjärnans belöningscentrum och triggar oss att överäta.

Davis berättar om vetets historia. Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som din mormor åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av gluten-proteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över.

I USA etablerades Brödberoende (Wheat Belly) direkt på New York Tims bestsellerlista och har fortsatt att vara en storsäljande hälsobok under hela hösten.

"Jag tror att detta blir årets viktigaste hälsobok, och alla anhängare av LCHF och paleolitisk kost måste nu ta till sig begreppet vete-fritt."

Jimmy Moore, USA:s största Low Carb-bloggare:
livinlavidalowcarb.com

"Jag kan inte rekommendera denna fantastiska bok tillräckligt varmt nog. Wheat Belly är ett måste i biblioteket för varje seriös lågkolydratare, ja alla som är intresserade av hälsofrågor."

Dr Michael Eades,
författare till bestsellern Protein Power

Dr William Davis
är hjärtläkare från Milwaukee, Wisconsin. Han är grundare av Track Your Plack, ett förebyggande hälsoprogram för hjärtpatienter. Fler än 80 procent av de patienter som han möter lider av förstadier till eller fullt utvecklad diabetes.
wheatbellyblog.com
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Brödberoende : hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Denna bok är en av de viktigaste böcker om mat och...
  Lena Kristensson, 5 november 2013

  Denna bok är en av de viktigaste böcker om mat och hälsa som finns just nu. Den ger förståelse för många "oförklarliga" ohälsotillstånd och gör att vi kan börja efterfråga mat som gör nytta och gott i oss. Säd och mjölk är en stor del av vår föda idag, och båda födoämnena har blivit så förändrade av jordbruks- och livsmedelsindustrin att de ställer till det i våra kroppar. Att denne läkare tagit sig tid och kraft att skriva boken är underbart och gör att man gärna förlåter att han ibland uppr... Läs hela recensionen

 2. Lite "tung", men det gillar jag som varande gammal...
  Brita Hedemalm, 20 juni 2013

  Lite "tung", men det gillar jag som varande gammal sjuksköterska! Hade kunnat hjälpa många människor om denna bok funnits på 80-talet!

 3. Intressant, men tuggar om samma sak lite väl ofta....

  Intressant, men tuggar om samma sak lite väl ofta. Kapitlet med menyer som ska ersätta vetet, är rent bedrövligt. Krångliga recept med ingredienser som antingen är äckliga eller inte går att få tag på. Att författaren aldrig ens nämner ordet "fisk" undrar man också lite över. Äter man inte fisk i USA? Bortsett från ovanstående är forskningsresultaten om vete både intressanta och oroväckande.

 4. Om du bara ska göra en sak för att förbättra din...
  E.L, 3 juni 2013

  Om du bara ska göra en sak för att förbättra din hälsa. Läs den här boken! Det är den vikigaste boken någonsin. Den borde vara obligatorisk läsning för alla läkarstudenter. Ge inte upp läsningen även om du tycker att den innehåller för mycket fakta, terminologi, dåliga liknelser och ironi. Den är skriven av en amerikan. Ta ett kapitel i taget man behöver inte börja från början. Börja med ett kapitel som handlar om något du tänkt på, oroat dig för. Men viktigast av allt är att du slutar äta pr... Läs hela recensionen

 5. Alla som är vill vara medveten om sin hälsa borde läsa...
  Jennifer, 27 maj 2013

  Alla som är vill vara medveten om sin hälsa borde läsa den här, oavsett om man anser att man har ett problem med vete eller inte.

 6. Viktig och lärorik bok om livsmedel och hälsa som bör...
  Bodil Esping, 17 maj 2013

  Viktig och lärorik bok om livsmedel och hälsa som bör läsas av alla matintresserade. Att den skulle kunna förändra livet om man följer kostråden i den gör den ännu bättre.

 7. En viktig och seriös (fakta)bok, som hjälper oss att...
  Mats Kemppainen, 12 maj 2013

  En viktig och seriös (fakta)bok, som hjälper oss att neutralt ta ställning, huruvida vetemjölet är skadligt eller inte för oss människor.

 8. Ny kunskap om hur den mat vi äter påverkar vår hälsa....
  Britta Håkans, 10 maj 2013

  Ny kunskap om hur den mat vi äter påverkar vår hälsa. Boken är skriven av en amerikans hjärtläkare som i sitt arbete hjälpt människor komma till rätta med olika hälsoproblem, bl.a övervikt, magproblem. Han beskriver hur det vete vi äter i dag är så förädlat att det inte alls liknar det ursprungliga. Syftet med förädlingen är som alltid att tjäna mera pengar. Vad den förändrade produkten gör med vår hälsa vet vi litet om. Författaren visar på hur människor som valt bort vete ur kosten har bliv... Läs hela recensionen

 9. Interessant ämne - tankeställare!
  Deckarkungen, 2 april 2013

  Läste denna bok utifrån ett växande matintresse och hur beståndsdelarna i vår kost påverkar hälsan. Intressanta kapitel om det förändrade vetet samt relationen till celiaki och andra hälsoproblem. Boken skulle ha vunnit på en korrektyrläsning till, och de otaliga referenser till amerikanska matvaror och lite fåniga dramatiska exempel gör boken mindre tillgängligt och attraktivt.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av William Davis