Ibsens kvinnor : tolkade av scenens kvinnor (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2011-03-21
Upplaga
1
Förlag
Ellerströms förlag
Dimensioner
246 x 163 x 30 mm
Vikt
850 g
SAB
792.028,Gdbz Ibsen, Henrik,Ikab.02,Ikad:ohja.47
ISBN
9789172472518
Ibsens kvinnor : tolkade av scenens kvinnor (inbunden)

Ibsens kvinnor : tolkade av scenens kvinnor

Inbunden Svenska, 2011-03-21
179
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Vilka är Ibsens kvinnor? Det fanns givetvis kvinnor av betydelse i Ibsens privatliv (hustrun, modern, systern, unga beundrarinnor). Men till Ibsens kvinnor hör framför allt de intressanta kvinnogestalterna i hans dramatik: Hjördis, Nora, Fru Alving, Rebekka West, Hedda Gabler, Rita Allmers m.fl. I denna volym blir de studerade från helt nya och spännande utgångspunkter, genom att fokus ligger på hur de genom tiderna har tolkats och iscensatts av kvinnliga skådespelare och regissörer i Sverige.
Här möter vi först fyra svenska aktriser från Ibsens egen livstid, som gjorde uppmärksammade, i vissa fall banbrytande, insatser i hans kvinnoroller: Elise Hwasser, Hedvig Winter-Hjelm, Julia Håkansson och Anna Lisa Hwasser-Engelbrecht. Vidare den danska aktrisen Betty Hennings, den första som spelade Nora i Ett dockhem och som kom på gästspel i Stockholm, liksom den italienska världsstjärnan Eleonora Duse som framträdde i många Ibsenroller. Gertrud Fridhs fascinerande tolkning och fysiska gestaltning av Hedda Gabler i Ingmar Bergmans regi på Dramaten presenteras som exempel på hur Ibsens kvinnor kunde bli iscensatta under 1900-talet.
Förutom dessa studier av Ulla-Britta Lagerroth och Ingeborg Nordin Hennel, som i stor utsträckning är grundade på tidigare outnyttjat teaterhistoriskt material, innehåller volymen ett teoriorienterat kapitel av Jacqueline Martin om Ett dockhem på Dramaten, där Pernilla August spelade Nora, också detta i Ingmar Bergmans regi.
Volymens sista del utgörs av ett antal nyligen gjorda intervjuer rörande sentida uppsättningar av Ibsen. Roland Lysell och Margareta Sörenson har sam talat med regissören och skådespelaren Gunnel Lindblom och regissörerna Hilda Hellwig och Margareta Garpe, medan Åsa Melldahl i en egen artikel redogör för sin uppsättning av Ett dockhem på Uppsala Stadsteater. Ytterligare tre idag aktiva skådespelare som arbetat med Ibsens kvinnoroller är intervjuade: Lena Endre, Helena af Sandeberg och Julia Marko Nord.
Boken innehåller ett rikt illustrationsmaterial.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ibsens kvinnor : tolkade av scenens kvinnor
  2. +
  3. 1800-talets teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt 1800-talets teater av Tomas Forser, Ulla-Britta Lagerroth, Ingeborg Nordin Hennel (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »