En kämpande poet : Sture Axelsons liv och diktning (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
142
Utgivningsdatum
2013-07-12
Förlag
Ellerströms förlag
Dimensioner
220 x 160 x 15 mm
Vikt
379 g
SAB
Gcz Axelson, Sture
ISBN
9789172473560
En kämpande poet : Sture Axelsons liv och diktning (inbunden)

En kämpande poet : Sture Axelsons liv och diktning

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2013-07-12
149
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Sture Axelson (1913-1976) gav ut böcker under fem decennier. Främst var han poet och debuterade som tjugofemåring 1938 med samlingen Vägarna på slätten. Dikternas landskap var hans östgötska hembygd, liksom det Italien han sökte sig till som antikkännare, latin-lärare och översättare av både romersk litteratur och modern italiensk poesi. Han tolkade Nobelpristagarna Salvatore Quasimodo och Eugenio Montale, och deras täta, eftertänksamma poesi påverkade också hans egen produktion.

Sture Axelson utgav sammanlagt fjorton diktsamlingar (varav två urvalsvolymer), fyra romaner, ett par översättningsvolymer och en avhandling om den romerske poeten Claudianus. Hälften av hans produktion är från hans tolv sista levnadsår fram till 1976; det var också en tid då han kämpade mot allt svårare reumatism.

Trots positiva recensioner och bidrag i betydelsefulla antologier blev Sture Axelson inte någon känd poet. Hans tillbakadragna personlighet och besvärliga levnadsomständigheter bidrog till det. Men han hör till de många utmärkta diktare som bildar den nödvändiga bakgrunden till författarskap som Hjalmar Gullbergs, Karl Vennbergs eller Tomas Tranströmers. Den svenska poesin vore fattigare utan dem, och tack vare Olov Hertzmans insiktsfulla och noggranna bok om Sture Axelson har vi nu fått möjlighet att lära känna en av dessa goda vingårdsarbetare närmare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En kämpande poet : Sture Axelsons liv och diktning
  2. +
  3. Är det detta som kallas postmodernism? : en studie i Katarina Frostensons och Stig Larssons diktning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Är det detta som kallas postmodernism? : en stu... av Victor Malm (häftad).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En kämpande poet : Sture Axelsons liv och diktning. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Sture Axelson
    Erik Stenberg, 8 mars 2016

    Det är en bra bok om en numera föga känd poet. Jag är särskilt intresserad av hans översättningar ov Eugenio Montale och har fick jag ny information.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om En kämpande poet : Sture Axelsons liv och...