Ro utan åror : En bok om livet och döden (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
2
Förlag
Norstedts Pocket
Dimensioner
110 x 180 x 10 mm
Vikt
120 g
SAB
Vef,Lz Lindquist, Ulla-Carin
ISBN
9789172635951
Ro utan åror : En bok om livet och döden (pocket)

Ro utan åror : En bok om livet och döden

(11 röster)  |  Läs 10 recensioner
Pocket Svenska, 2005-01-01

Slutsåld

Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det är den värsta av alla neurologiska sjukdomar. Den saknar bot och leder snabbt till döden.

Den här boken är skriven under den korta sjukdomstiden. Ulla-Carin Lindquist skildrar sina upplevelser ställd ansikte mot ansikte med döden. Men det är också en bok om kärlek och en djup förbundenhet med allt levande.

Ulla-Carin Lindquist kom till Rapportredaktionen på SVT 1988 som programledare efter att tidigare ha arbetat med lokalradion och i regionala Östnytt. Som ankare i Sveriges största nyhetsprogram blev hon snabbt mycket populär. 2000 flyttade hon med sin familj till Kanada och återände två år senare till Rapport, så som reporter. Våren 2003 gjorde hon sin sista arbetsdag på SVT och avled den 10 mars 2004.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Ro utan åror : En bok om livet och döden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Oerhört gripande
  Elie, 27 juni 2008

  Detta är en oerhört stark berättelse som verkligen berör. Det var några år sedan jag läste den men den finns fortfarande i minnet. Denna bok borde alla läsa!

 2. En sorglig bok som berör
  Läsnörd, 31 maj 2008

  Den här boken har verkligen fått mig att uppskatta livet mera, och värdesätta att man är frisk och stark. Boken är väldigt sorglig och jag blev verkligen deppig i vissa partier, den berör verkligen och man känner med både huvudpersonen och hennes familj. Rekommenderas för alla som vill se på livet med nya ögon. Den är vackert skriven, men jag behövde ändå lägga den ifrån mig och "varva" med lite lättsammare läsning för att orka genom den.

 3. Kunde inte sluta läsa!
  Sandra, 5 april 2007

  Detta är en fantastisk bok! Jag grät hela boken igenom. Den är otroligt bra berättad. Man får en tankeställare om livet och döden. Den här måste alla läsa. Det är en bok som i alla fall jag tänkte mycket på under lång tid efter jag läst ut den.

 4. Så rörande..
  --, 18 februari 2007

  Ro utan åror är en liten bok man sträckläser. En beskrivning av sjukdomen och familjens reaktioner. Det som berörde mig mest var nog ändå barnens reaktioner. Boken berör och hänger kvar.

 5. otrolig

  Tyckte att boken var jättebra.Jag läste den för att jag har en far som har ALS och ville få reda på lite mer om hur de var att leva me de.Och jag kunde inte sluta läsa boken när jag väl hade börjat.Jag kände igen allt,och kan tala om att de är jättejobbigt för en anhörig att behöva gå igenom allt.Jag grinade när jag läste boken.

  De är en bok som jag tycker att ni ska läsa.

 6. Gripande!
  Lake2, 1 september 2005

  Jag har länge tittat på denna bok härinne utan att köpa den. Men så slog jag till för några veckor sen, och jag vart inte besviken! Den är gripande och sorglig men även mycket starkt skriven. Läs den!

 7. Varje sekund är ett liv.
  Thomas, 28 juni 2005

  En bok om livet och döden, med betoning på det förstanämnda. Författaren beskriver hur livet blir "bättre" då tiden är utmätt. Egentligen är det något alla bör betänka, då vi alla har en utmätt tid, ehuru vi som är friska inte vet exakt hur lång tid. Memento mori - Vita brevis - Carpe diem!

 8. Ro utan åror
  Malin, 24 februari 2005

  Denna boken är helt underbar. Den är så personlig och intim så det känns nästan lite pinsamt att läsa den. Det känns som om man kommer henne nära utan att ha träffat henne. Det är en stor fördel för den här boken. Man får veta hur hon tänker de sista månaderna innan hon dör och man får veta vad hon tycker om saker och ting. Jag kan inte komma på bättre ord än att säga att den är som en dagbok, som hon låter oss läsa. Man får en otrolig inblick i hur det är att ha den sjukdomen som hon har och... Läs hela recensionen

 9. Återupplevt
  Femhundra, 22 februari 2005

  Min mor dog också i ALS. Det var precis som Anna-Karin beskriver. Sjukdomen är djävulskt konstruerad och väldigt grym. Boken är mycket träffande och utelämnande, fast den blir aldrig klistrig eller sentimental. Jag tror att det är viktigt för folk som jobbar i vården att läsa hur det är att vara så totalt utlämnad. På det sättet kanske man/de kan undgå att bli överdrivet beskäftiga eller okänsliga som vårdare.

 10. Fantastisk
  morkradd, 12 februari 2005

  Den här boken är den mest gripande, skarpa och avskalade bok om vetskapen om sin egen död och den sista tiden i livet.

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Ulla-Carin Lindquist

 • Ro utan åror

  Ulla-Carin Lindquist

  Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros, ...

Bloggat om Ro utan åror : En bok om livet och döden

Övrig information

Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det är den värsta av alla neurologiska sjukdomar. Den saknar bot och leder snabbt till döden.

Den här boken är skriven under den korta sjukdomstiden. Ulla-Carin Lindquist skildrar sina upplevelser ställd ansikte mot ansikte med döden. Men det är också en bok om kärlek och en djup förbundenhet med allt levande.

Ulla-Carin Lindquist kom till Rapportredaktionen på SVT 1988 som programledare efter att tidigare ha arbetat med lokalradion och i regionala Östnytt. Som ankare i Sveriges största nyhetsprogram blev hon snabbt mycket populär.
2000 flyttade hon med sin familj till Kanada och återände två år senare till Rapport, så som reporter. Våren 2003 gjorde hon sin sista arbetsdag på SVT och avled den 10 mars 2004.