Det tysta övertagandet : den globala kapitalismen och demokratins död (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2005-06-01
Upplaga
2
Förlag
Norstedts Pocket
Översättare
Sandin Andersson, Sten Gunnar
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The Silent Takover. Global Capitalism and the Death of Democracy
Dimensioner
110 x 180 x 15 mm
Vikt
220 g
SAB
Qada,Qaabm,Ocgaa
ISBN
9789172636552

Det tysta övertagandet : den globala kapitalismen och demokratins död

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Pocket, Svenska, 2005-06-01

Slutsåld

Av världens 100 största ekonomiska maktfaktorer är nu 51 företag och bara 49 stater. Det tysta övertagandet handlar om hur företagen tar över politikens roll och i allt högre grad styr världen. De har tagit makten från politikerna och därmed i förlängningen från folket. Till exempel är General Motors och Fords omsättning större än BNP för Afrika söder om Sahara.
Noreena Hertz är öppen för komplexiteten i frågorna men målar upp en bild av hur det genomkommersialiserade samhället fungerar, hur företagen och deras organisationer styr politikerna genom finansiering och hot och delvis även styr opinionen genom att kontrollera forskningen och medierna.

Om författaren
Det tysta övertagandet är såld i flera hundra tusen ex runt om i världen, är översatt till 11 språk och låg länge på de stora bestsellerlistorna. Hertz doktorerade i Cambridge och fick vid 23 års ålder ett drömjobb på Världsbanken med att bygga upp frihandeln i Ryssland. Hon undervisar nu i internationella handelsstudier i Cambridge och anlitas som rådgivare av multinationella företag och regeringar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det tysta övertagandet : den globala kapitalismen och demokratins död. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Det tysta övertagandet
  Intis, 28 februari 2006

  Detta är en mycket faktaspäckad bok.
  Hertz använder mängder av fakta och statistik för att underbygga sina argument, och gör det väl.
  Hon presenterar båda för- och nackdelar med den senaste tidens utveckling. Hennes vänsterretorik framträder tydligare ju längre in i boken man kommer, men skiljer sig ändå från andra vänsterförfattare. Hon är objektiv och innehållet känns sakligt och ovinklat.
  Hon bör läsas av alla politiskt och ekonomiskt intresserade, både vänster- och högerfolk.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Det tysta övertagandet : den globala kapi...

Övrig information

Noreena Hertz är en av världens främsta experter på ekonomisk globalisering och en av de internationellt ledande politiska debattörerna. Det tysta övertagandet blev en internationell bästsäljare och har utkommit i 15 länder och låg 14 veckor på The Sunday Times bestsellerlisa. I augusti 2005 utkom Skuldfällan där hon attackerar tredje världens skuld som det problem vi måste lösa för att uppnå stabilitet i världen.