Modellsommar (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
359
Utgivningsdatum
2008-03-01
Upplaga
2
Förlag
Norstedts Pocket
Översättare
Sofia Boda
Originaltitel
A Model Summer
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
180 g
SAB
Hce
ISBN
9789172638891
Modellsommar (pocket)

Modellsommar

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2008-03-01

Slutsåld

I Modellsommar får vi lära känna Jirina Radovanovicova, en femtonårig svensk tjej vars extremt invecklade namn passar perfekt ihop med hennes minst lika invecklade värld. Delvis på grund av sina ?kommunistföräldrar?, en frånvarande pappa och en nyckfull och okänslig tjeckisk mamma, har Jirina blivit skolans mobbingoffer. Till hennes stora förvåning och glädje ? och klasskamraternas stora förtret ? blir hon utvald av en modellagentur att jobba i Paris på sommaren. Hon bor hemma hos modell-agenturens ägare, där hon ständigt får sin kropp utvärderad och utsätts för suktande fotografer och spydiga modellkollegor.

?Det här var svårt att riktigt förstå?, säger hon, ?för en ful ankunge som bara levde på i sin bedrövliga tillvaro tills hon en helt vanlig dag mötte en främling som utropade henne till svan.?
Genom Jirinas underbart skarpa och ofta naiva iakttagelser får läsaren inblick i en industri där glamouren som visas upp på modemagasinens högblanka sidor föregås av kränkningar, svett och beräknande dubbelspel. Men till och med när Jirinas tävlingsinstinkt vaknar på allvar och hon ställs inför beslut som ingen tonåring borde tvingas ta förblir hon en mycket charmerande och trovärdig hjältinna.

Jirinas historia är så charmigt, naturligt och träffsäkert skriven att det inte råder några tvivel om att den har sin upprinnelse i verkliga upplevelser, och Modellsommar är både en skickligt skriven debutroman och ett ovanligt initierat besök bakom kulisserna i en värld som många drömmer om, men få känner till på riktigt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Modellsommar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Underbar!
  Linada, 10 augusti 2009

  Jag älskade den här boken! En av de bästa lite mer ungdomliga böcker jag läst och jag ville inte att boken någonsin skulle ta slut. Man kom in på personerna i bokens liv och fick vara med i livet som modell. Läs den, underbar!

 2. Åh så bra!
  Läsnörd, 30 november 2008

  Helt underbar läsning, så personlig och självutlämnande. Man lider verkligen med huvudpersonen och håller tummarna för att det ska gå bra för henne i den hårda modellvärlden.
  Ibland känns det lite orealistiskt när personen är väldigt motsägelsefull t ex har väldigt hög moral i vissa fall och sedan knarkar i nästa sekund, men annars är hela boken jättejättebra.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Paulina Porizkova

 • Model Summer

  Paulina Porizkova

  An incisive, beautifully written first novel by a former supermodel that explores the glamorous and gritty world she inhabitedOnly a handful of women in the world have experienced what Paulina Porizkova has--being whisked away to model in Paris wh...

Bloggat om Modellsommar