Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Idijärvi-trilogin (del 1)
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2016-01-18
Upplaga
1
Förlag
Opal
Medarbetare
Henriksson, Anna (form)
Dimensioner
220 x 145 x 25 mm
Vikt
530 g
SAB
uHc
ISBN
9789172997868
Middagsmörker (inbunden)

Middagsmörker

(11 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-01-18
154
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

En välskriven debut av Charlotte Cederlund som bygger en spännande historia som grundar sig i samisk mytologi med inspiration av contemporary fantasy.

"Lika originell som spännande" - Yukiko Duke, Vi Läser

"Få författare har lyckats skriva bra nordisk fantasy. (...) Charlotte Cederlund intar sin egen plats bland dem (Irmelin Sandman Lilius och norska Siri Pettersen) med den äran: en debutant, men redan med den erfarna författarens kompetens." Lotta Olsson, DN 20 februari

"Skicklig och originell nordisk ungdomsfantasy av en debutant som lyckas sy ihop samisk mytologi, klassiskt vuxenblivande och storsvenskt förtryck till ett mäktigt spel mellan gott och ont." Lotta Olsson, DN 21/2 2016, i kategorin bästa boken just nu enligt DN Kultur
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Middagsmörker. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra blandning av folktro och fantasy
  Hobbybibliotekarien, 10 april 2016

  Jag gillar denna bok mycket. Cederlunds debut lovar mycket gott och språket flyter på ett bra sätt då jag läser. En bra blandning av folktro och fantasy, skåningar och norrbottningar. Kärleken som morfar har till sin dotter och nu även dotterdotter känns tydligt under den kärva ytan. Olivia blir en bra kompis. Blir det en fortsättning, månne?

 2. Gillar man ungdomsfantasy gillar man Middagsmörker
  Mia Mauritsson, 23 februari 2016

  Den är välskriven och låter en följa huvudpersonen både på en geografisk och personlig resa. I berättelsen får man även lära sig om en del av Sveriges historia utan att den på något sätt blir träig. Spänning, humor och relationer - allt ryms i denna bok som är både lättläst och läsvärd!

 3. Spännande och välskriven
  Anna Skärblom, 19 februari 2016

  Middagsmörker var fängslande på så många plan. Miljöerna och kulturen var något väldigt nytt och spännande och karaktärerna med deras tankar och relationer kunde jag, som läsare, någonstans identifiera mig i för att komma närmare hela berättelsen. Framförallt bjuder Charlotte Cederlund oss dock på en mycket spännande handling, samtidigt som hon berör samhällsproblem som vi möter överallt idag, på ett väldigt träffande vis. En bok för unga att känna igen sig i, vuxna att reflektera över och den spännande fantasy-storyn för alla att njuta av!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Charlotte Cederlund