Gustav Vasa (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (319.3 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Stephan Karlsén
Utgivningsdatum
2010-10-21
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Norstedts
ISBN
9789173134712
Gustav Vasa (ljudbok)

Gustav Vasa (ljudbok)

Ljudbok (MP3), Svenska, 2010-10-21
129
Laddas ned direkt
Lyssna i vår app för iPhone, iPad och Android

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präglad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstärkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?

Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt färgstarkt härskarporträtt med många bottnar och mörka hål. Fram träder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste medan bilden av den välmenande landsfadern alltmer krackelerar.

Lars-Olof Larsson är professor och en av Sveriges främsta kännare av medeltidens och Vasatidens historia. Han har tidigare publicerat ett flertal vetenskapliga och populärvetenskapliga verk som Dackeland (1979), Engelbrekt Engelbrektsson och 1430-talets svenska uppror (1984) och Kalmarunionens tid (1997).

2002 års Augustpris för Årets svenska fackbok:

Juryns motivering

"I denna fängslande, livfullt berättade biografi framställs Gustav Vasa på ett sätt som känns mycket övertygande. Lars-Olof Larsson har ett säkert väderkorn för dramatiken i hans liv men förhåller sig kritisk till den gängse bilden av honom, den bild som Gustav själv aktivt bidrog till att utforma. I stället lägger han fram nya tolkningar av källorna och porträtterar en hänsynslös, handlingskraftig furste som levde i en blodig tid."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars-Olof Larsson

  • Sveriges historia 1521-1809 - Stormaktsdröm och småstatsrealitet

    Göran Behre, Lars-Olof Larsson, Eva Österberg

    Den första upplagan av Sveriges historia 1521-1809 gavs ut 1985. Sedan dess har forskningen om perioden varit omfattande och delvis nyorienterande. Därför har det känts angeläget att göra en bred översyn av texten i sin helhet och även tillföra bo...

  • Smålands historia

    Olle Larsson, Lennart Johansson, Lars-Olof Larsson

    Varför förknippas den röda stugan med Småland? Varför känns Emil och Döderhultarn så urtypiskt småländska? Smålands historia inleder med att berätta om Småland och smålänningarna i myt och verklighet. Boken är rikt illustrerad med många nytagna bi...