Vid avgrunden (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
412
Utgivningsdatum
2000-01-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Originalspråk
Engelska
Illustrationer
ill.
Dimensioner
180 x 115 x 25 mm
Vikt
230 g
SAB
Koafh-a.54,Kfa.53,Lz Stangl, Franz
ISBN
9789173247832
Vid avgrunden (pocket)

Vid avgrunden

från barmhärtighetsmord till folkförintelse

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2000-01-01
39
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
En av seklets största reportrar och skildrare av ondska beskriver hur en vanlig tjänsteman förvanlas till en mördande robot. Utrotningslägrens verksamhet styrdes av blott fyra män. Franz Stangl, kommentant i Treblinka, var en av dem. Om denne man har Gitta Sereny skrivit en bok som redan blivit en klassiker.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Vid avgrunden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Djuplodande
  Thomas Schüler, 2 juni 2016

  Otroligt detaljerad beskrivning av helvetet på förintelselägret Treblinka genom en intervju av kommendanten Franz Stangl. Otroligt bra! Läs och begrunda människans lägsta nivå.

 2. Ondskans slav och bödel
  Hans Malmehed, 27 februari 2015

  Boken berör, - än har jag många sidor kvar.... men den fångar min uppmärksamhet, även när jag för en tid lagt den åt sidan, innan jag bara måste fortsätta...
  Gitta Sereny väcker frågor om etikens och moralens fundament. En svart, men nödvändig berättelse om hur skört andras människovärde blir när det egna livet hotas eller redan när den egna karriären formas.Viktigare än att förfasa sig över över en byråkrats ofattbara illdåd kan frågorna som boken väcker till spegel för oss själva och vå... Läs hela recensionen

 3. Ett mästerverk!
  Peter, 7 januari 2003

  Den här boken är ett måste för den som vill försöka förstå hur en människa kan utsätta andra människor för ett sånt ofattbart lidande.
  Den gav mig sömnlösa nätter.

Visa alla 3 recensioner

Recensioner i media

Som kommendant för förintelselägret Treblinka var Franz Stangl en av den nazistiska mordmaskinens högsta beslutsfattare. Genom sin befattning var han direkt ansvarig för mord på 900 000 människor, kanske ännu fler. Journalisten Gitta Sereny besökte honom i fängelset i Düsseldorf för att ta reda på hur personen Stangl kunde beordra mord på hundratusentals människor. Stangl svarade att han inte betraktade offren som människor: "De var gods, kollin."

Serenys analys av dessa ofattbara brott mot alla mänskliga normer är en fruktansvärt otäck men oerhört viktig och känsloladdad redogörelse för den yppersta ondskan. Sereny fokuserar på en persons agerande i ett folkmord och levandegör på så sätt det brott som Stangl gjorde sig skyldig till mot var och en av de 900 000 människor han beordrade livet av. Serenys bok berör oss läsare personligen, den är vital och klargör för det snedvridna tänkande som ledde fram till Förintelsen.

- Martin Sellgren

Bloggat om Vid avgrunden

Övrig information

Vid avgrunden är resultatet av de ingående intervjuer Gitta Sereny gjorde med Franz Stangl, kommendant för Treblinka och ansvarig för närmare en miljon människors död.