Snö : En Renskötare Berättar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2001-09-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront förlag AB
Medarbetare
Rassa, Johan, 1921-
Dimensioner
225 x 165 x 20 mm
Vikt
700 g
SAB
Fueal.02Â,UbagÂ,McsÂ,11a
ISBN
9789173247856
Snö : En Renskötare Berättar (inbunden)

Snö : En Renskötare Berättar

Inbunden Svenska, 2001-09-01

Slutsåld

Folken i norr har genom årtusenden samlat på sig ett stort vetande om snö - och is - en förutsättning för att överleva i områden som Grönland, Sibirien och norra Skandinavien. Snö är den första grundliga dokumentationen av samisk snökunskap. Här presenteras fler än 300 ord med förklaringar och fotografier. Samtidigt får vi inblick i villkoren för att flytta familj och ägodelar i renrajd och på skidor och får dela en renskötares häpnadsväckande blick för detaljer i den snö som är hans arbetsplats.
Boken bygger på en persons stora kunnande, Johan Rassa från Jåhkågasska sameby. Hela livet har han arbetat som renskötare inom Sarek och Badjelànnda, det område som numera även kallas Laponia och är ett av våra världsarv. Författaren Yngve Ryd har intervjuat honom under flera år, skrivit ner och systematiserat hans kunskap till en gedigen handbok.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

"Eskimåerna har fyrtio ord för snö" hör man ju folk säga. Det är en konversationssanning av samma sort som att alla blommor som räknas upp i "Uti vår hage" är abortivmedel. Ingen vet om det är sant, men det är spännande att tänka sig. Renskötande samer, vet vi säkert, behöver många ord för snö. Och de är inte varianter som våra slasksnö, kramsnö, blötsnö, yrsnö. De är helt olika ord, precis som yrkesmänniskor i alla tider har haft behov av särskiljande begrepp för verktyg och omständigheter.

Frilansande forskaren Ynve Ryd i Jokkmokk har tagit till sin livsuppgift att fånga olika sorters norrön kunskap som industrisamhället, med sin allt inkorporerande kraft, utraderar ur medvetandet. Ryd har skrivit om skogsarbetare och deras hästar, om samiska verktyg och jaktvapen och mycket annat. Hans metod är enkel och grundläggande etnografisk. Nu har han givit sig i kast med de samiska orden för snö.

Säkert är jag inte den enda som sitter i barmarksland och längtar efter iskylan som hettar i kinderna, lukten av björkvedsbrasor, knarrandet under sulorna, ljuset som gnistrar även om natten och den stora, lugna tomheten. Om du känner nån som har samma läggning: Köp Yngve Ryds Snö och låt vederbörande drömma sig dit, till trakterna kring Jokkmokk och Kvikkjokk där samebyn Jåhgågasska har sina renbetesmarker. De klara bilderna och de konsonantfyllda snöorden blir en billig resa till vinterlandet.

Bloggat om Snö : En Renskötare Berättar