Kung Leopolds Vålnad (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
447
Utgivningsdatum
2002-01-01
Upplaga
½Ny
Förlag
Ordfront förlag AB
Översättare
Hans Björkegren
Originalspråk
Engelska
Illustrationer
ill.
Dimensioner
160 x 120 x 10 mm
Vikt
250 g
SAB
Kpdaa.46,Kpdaa.5
ISBN
9789173248501
Kung Leopolds Vålnad (pocket)

Kung Leopolds Vålnad

om girighet, terror och hjältemod i det koloniala Afrika

(20 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2002-01-01
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
I slutet av 1800-talet, när Europas stater styckade upp Afrika mellan sig, lyckades kung Leopold II av Belgien för egen del lägga beslag på det väldiga området runt Kongofloden; med benäget bistånd av den store upptäcksresanden H. M. Stanley. Enorma mängder gummi och elfenben skeppades från Kongo till Bryssel. Människor och natur exploaterades hänsynslöst. Under tre decennier dog cirka tio miljoner människor. Här fanns verkligheten bakom Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta. Kung Leopolds vålnad är berättelsen om ett av de största folkmorden i modern tid. Det är också historien om några få modiga män som vågade protestera och fick omvärlden att inse vad som pågick. Deras mostånd ledde fram till 1900-talets första människorättsrörelse, där bl.a. Mark Twain deltog.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Kung Leopolds Vålnad. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. skräckläsning om kolonialismen
  Nils Hjalmar Palmgren, 10 juni 2022

  En ögonöppnare om belgiens kolonialvälde och folkmord i Kongo. Detta är såklart ett exempel på hur kolonialismen fungerade även i andra länder.

 2. Ibland skäms man över mänskligheten!
  Cecilia Simmerud, 31 juli 2014

  En intressant bok som berättar om Kung Leopold och om Kongos historia under 1800-talet. Boken berättar om spelet bakom koloniseringen av Kongo och om de fruktansvärda övergrepp som skedde i landet. Vad som är viktigt är att det är en sida av historien, den belyser inte Kung Leopolds sida och därför ser jag den som en del i ett stort pussel av historien. Det som saknas är att man inte får något försvar av Kung Leopold, författaren står bara på den ena sidan och berättar. Det man önskar är att ... Läs hela recensionen

 3. En försummat folkmord
  Jakob Widström, 26 februari 2014

  Ett folkmord och en hänsynslös exploatering som inte har uppmärksammats så mycket. Skeendet har hamnat i skuggan av förintelsen med mera. Kolonialismens skurkar och hjältar får kött och blod. Vilken bakgrund de hade och vilka tankar drev dem. Hochschild placerar in dem i den historiska kontexten och min historiska insikt blir klarare och djupare.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Adam Hochschild

Övrig information

Kung Leopolds vålnad är inte bara historien om hur en bisarr kung i ett litet europeiskt land kunde förslava ett helt folk, utan också om hur denne monark i flera decennier lyckades få hela världsopinionen att tro att hans kolonisering var ett humanitärt projekt. Adam Hochschild berättar också om de modiga missionärer och revoltörer som lyckades vända världsopinionen och till slut sätta stopp för monarkens blodiga välde.