Salt   En världshistoria (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2003-09-01
Upplaga
01
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Margareta Eklöf
Originaltitel
Salt. A World History
Medarbetare
Skarbrandt, Göran (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
223 x 156 x 32 mm
Vikt
720 g
SAB
Pmbba,Udxgz Salt
ISBN
9789173248853
Salt   En världshistoria (inbunden)

Salt En världshistoria

Inbunden Svenska, 2003-09-01

Slutsåld

Homeros kallade det en överjordisk substans. Själva gudarna älskade det, enligt Platon. Mark Kurlansky skildrar saltets väg genom världshistorien.

Salt är den enda sten som människan äter. Saltet är både nödvändighet och lyx och har genom historien varit det viktigaste konserveringsmedlet för olika födoämnen. Därför blev det också en av mänsklighetens mest eftersökta varor. Inkomster från salthandel har möjliggjort flera av historiens största byggnadsprojekt, som t.ex. kinesiska muren. Saltet har tidvis ansetts så värdefullt att det tjänat som valuta.

Saltskatter har säkrat världsvälden, men också inspirerat till uppror mor dem. När Gandhi 1930 företog sin berömda saltmarsch blev det början till det brittiska imperiets fall.

Mark Kurlansky har satt den kaxiga undertiteln En världshistoria på sin bok. Han övertygar oss snabbt om att den verkligen gör skäl för beteckningen. Salt är en oerhörd bred, faktaspäckad och samtidigt färgrik historisk exposé, full av överraskande exempel och underhållande anekdoter.

Författaren rör sig obehindrat över alla världsdelar och hamnar också i Sverige där han bl. a. avslöjar surströmmingens hemlighet. Han berättar också om sådana för resten av världen obegripliga födoämnen och njutningsmedel som saltlakrits, kaviar (den svenska varianten) och snus.

Boken är rikt illustrerad med svart-vita bilder.

Mark Kurlansky har tidigare skrivit bl.a. den nydanande och kultförklarade boken Torsk. Han är bosatt i New York.

"Kurlanskys svindlande nya bok Salt innehåller mängder av uppenbarelser. Detta är sannerligen världshistoria sedd genom vita kristaller." (New York Times Book Review).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mark Kurlansky

Övrig information

En bred, faktaspäckad och färgrik exposé över saltets historia.