David Puma Och Drottning Silvia : Roman (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
416
Utgivningsdatum
2002-08-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront förlag AB
Medarbetare
Serenander, Bengt (form)
Dimensioner
227 x 156 x 33 mm
Vikt
900 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789173249041
David Puma Och Drottning Silvia : Roman (inbunden)

David Puma Och Drottning Silvia : Roman

Inbunden Svenska, 2002-08-01

Slutsåld

Björn Ranelid debuterar som Ordfrontförfattare med David Puma och drottning Silvia. Axel Åkare hämtar Ester från en bar i hamnkvarteren i São Paulo och för henne till Bolmen i Småland. Deras son David är två månader och Ester vet ännu inget om den djävul som bor i maken. Efter år av förnedring flyr hon och David till Rinkeby, en plats där hela världen ryms på en kvadratkilometer och fler än hundra olika språk talas. Men de möts av värme,solidaritet och respekt,och sakta förändras deras liv. Ester får arbete som städerska på Grand Hôtel och Davids sångröst leder honom till Adolf Fredriks musikklasser. Men minnena finns där, liksom ännu ej uppenbarade sanningar. På ett virtuost språk har Björn Ranelid skrivit en oförglömlig samtidsskildring som också är den första svenska romanen om invandrarförorten Rinkeby.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Björn Ranelid

Recensioner i media

Lille krullhårige David med den vackra sångrösten växer upp i de småländska skogarna och hamnar så småningom med sin mamma Ester i Rinkeby. Där bestämmer han sig för att skriva ett brev till drottning Silvia - och det är så den första roman som utspelar sig i den (ö)kända invandrarförorten utanför Stockholm kommer till.

I breven till Sveriges drottning berättar David om sin mamma, drottningens landskvinna, en kolsvart före detta prostituerad från Brasilien som blivit våldtagen och slagen, men som gång på gång rest sig upp ur förnedringen. Davids lite brådmogna stolthet över sin bakgrund och ilska över orättvisor sväller i hjärtat, där de trängs med hans egna barndomsminnen från tiden med den våldsamme fadern i Småland och Esters historier från São Paulos horkvarter.

Ester sjunger om karnevalen i Rio och svänger på rumpan medan hon städar de lyxigaste sviterna på Grand Hotel under Davids kärleksfulla blickar. Björn Ranelids vackra ord, som valda med samma kärleksfulla omsorg, strömmar över sidorna och man vill läsa högt bara för att kunna smaka på dessa fantastiska meningar som talar om sprudlande glädje och djup sorg. En rörande bok om godhet som trotsar klass- och kulturtillhörigheter och om drömmar som kan förverkligas.

Övrig information

Den första skönlitterära boken som utspelar sig i Rinkeby, en Stockholmsförort där varje invånare har en speciell historia att berätta.