Fundamentalisternas kamp (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
555
Utgivningsdatum
2003-09-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Gunnar Sandin
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The Clash of Fundamentalisms: Crusades, Jihad and Modernity
Medarbetare
Skarbrandt, Göran (form)
Dimensioner
220 x 155 x 42 mm
Vikt
830 g
SAB
Ko.55,Cmdd.02
ISBN
9789173249423
Fundamentalisternas kamp (inbunden)

Fundamentalisternas kamp

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2003-09-01

Slutsåld

När islamiska terrorister den 11 september 2001 slog till mitt i det amerikanska imperiets hjärta framställdes detta som en händelse av oöverträffade dimensioner.

Tariq Ali menar att detta och allt som därefter hänt i stället handlar om en gammal och förfärande historias återkomst. En historia där religiösa symboler på nytt spelar huvudrollen och båda sidor överöser varandra med de mest groteska hotelser. Där den ena orerar om »Allahs hämnd«, svarar den andra med »vi har Gud på vår sida«. PR-byråer och massmedier sprutar ut en ström av desinformation, överdrifter och förvrängda fiendebilder.

Men Tariq Ali vägrar acceptera en sådan logik. I denna bok börjar han med att berätta om sin egen barndom i ett bildat, icke-troende hem i det muslimska Pakistan. Han fortsätter med att i ett stort historiskt svep ge oss en fängslande och begriplig bild av islams historia från profeten Muhammed över de stora reformrörelserna på 1900-talet fram till dagens tragiska situation.

Vi inser att den islamiska världen i grunden är mångfacetterad. Att historien själv aldrig är fundamentalistisk.

Fundamentalisternas kamp är i England den mest omdiskuterade boken i sitt ämne. Originalutgåvan såldes under förra året i 40 000 exemplar.

Tariq Ali besöker Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 24 26 september. För program se www.ordfront.se/bokmassan, och för intervjuer kontakta catharina.bauer@ordfront.se

»Tariq Alis bok Clash of Fundamentalisms är en välgörande, på en gång nykter och passionerad, uppgörelse med två idévärldar som inte tål ifrågasättande den islamistiska och den amerikanska statsledningens där förnuft, logik och fritänkande bannlyses som »otroget« respektive »anti-amerikanskt«.

Få är bättre skickade för denna uppgift än Ali, med fötterna fast förankrade i två kulturer och lika kritisk till avarterna i bägge som han är.«

Lars Henriksson, Göteborgs-PostenFÖRFATTAREN: Tariq Ali föddes 1943 i Lahore, Pakistan. Han har varit en känd gestalt på den engelska politiska arenan ända sedan slutet av 60-talet och är idag en framstående författare, filmare och tidskriftsredaktör. Han har en rad böcker bakom sig, såväl skönlitterära som politiska.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fundamentalisternas kamp. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Excellent

    Till skillnad från andra böcker som enbart behandlar s.k. "islamisk" fundamentalism, tar den här boken upp all religiös fanatism. Tariq Ali analyserar även de verkliga orsakerna till fundamentalism och extremism. Tariq Ali är enligt min mening en av de mest intellektuella författarna i världen. Den här boken borde läsas av alla som vägrar acceptera den förenklade och förvrängda bilden av fundamentalism, som ges av mainstream medier. Andra författare som på ett mästerligt sätt behandlar samma ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Fundamentalisternas kamp

Övrig information

Ali ger en nyanserad och mångfacetterad bild av den islamiska världen.