I varje trumslag jordens puls : Om vår tids rädsla för skillnader (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
315
Utgivningsdatum
2005-08-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
220 x 150 x 30 mm
Vikt
540 g
SAB
Bfk,Oa,M
ISBN
9789173249607
I varje trumslag jordens puls : Om vår tids rädsla för skillnader (inbunden)

I varje trumslag jordens puls : Om vår tids rädsla för skillnader

Inbunden Svenska, 2005-08-01

Slutsåld

Författaren, som är kulturantropolog vid Uppsala universitet, utgår från sin forskning om lakotaindianerna i USA. Han menar att vi måste våga se skillnaderna mellan olika folkgrupper, men också utifrån ett moraliskt behov erkänna likheterna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om I varje trumslag jordens puls : Om vår ti...

Övrig information

Mikael Kurkiala utgår i sin bok från sina erfarenheter av och sin forskning om lakotaindianerna i USA. Hos de lakotas han möter är det självklart att utöva sin religion, att hedra traditionen, att framhålla sin särart. Främlingen som kommer för att studera deras kultur blir inte en av dem. Men de kan stiga in i svetthyddan tillsammans med denne och dela det varma mörker där alla, avklädda och utan statussymboler, blir ikce wikasa - riktiga människor. Så måste vi också kunna växla mellan synsätten - att våga se skillnaderna i ögonen men också utifrån ett moraliskt behov erkänna likheterna. Att upptäcka människan i barnet som dör på ett sjukhus i Bagdad och i aktiemäklaren som störtar mot marken från skyskrapan i New York.
Mikael Kurkiala har åstadkommit något så ovanligt som en kulturfilosofisk essä med många slående exempel om de kanske mest brännande frågorna i vår samtid, skriven på ett inträngande och analytiskt sätt, men utan att vara snårig eller akademiskt svårbegriplig. En tankebok som lever kvar långt efter det att man vänt det sista bladet.