Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2011-05-06
Förlag
H:ström Text & Kultur
Dimensioner
242 x 148 x 28 mm
Vikt
830 g
SAB
G.096z
ISBN
9789173271448

Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2011-05-06
312
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vampyrer är historien om vampyrberättelsens betydelse för människan i den västerländska kulturen från 1600- till 2000-talet. Studien beskriver den förändring som vampyren har genomgått genom seklen och analyserar den i ljuset av det samhälle inom vilket den skapats. De vampyrer som väckte uppmärksamhet i Europa i början av 1600-talet var nämligen inte desamma som infiltrerar dagens svenska folkhem. Då var vampyrerna maskstungna lik för att senare, vid sekelskiftet 1800, transformeras till degenererade adelsmän. Nu skildras de istället som undersköna tonårspojkar, metrosexuella män, utsatta barn eller chevalereska gentlemän. Det är inte bara vampyrens yttre gestalt som förändrats med tidens gång. Den betydelse som blodsugaren försetts med skiftar också under dess historia. Fram till 1900-talets slut personifierade vampyren i första hand ett hot utifrån. Det var en skrämmande och farlig varelse som hotade den egna kroppen, familjen, samhället och kulturen. Vampyrens funktion var med andra ord att personifiera allt det som människan inte ville vara. Idag ser det helt annorlunda ut. Nu tycks vi i första hand identifiera oss med vampyren och den gestaltar i hög grad det vi människor vill vara och det vi åtrår. Vampyrer är en reviderad och utökad version av Anna Höglunds doktorsavhandling från 2009. I de nyskrivna partierna diskuterar hon bland annat den i vår samtid så populära genren vampyrromanser. Varför har vampyrromanser som Stephenie Meyers Twilight-saga blivit så omåttligt populära? Vad kan en analys av vampyrberättelser som Twilight, True Blood, Vampire Academy och The Vampire Diaries lära oss om unga flickors levnadsvillkor i dagens samhälle? Vad fyller vampyrromanserna för behov för vår samtids unga publik? Höglund synar också vår samtida vampyrfiktions absoluta hjältar, vampyrmännen, i sömmarna och frågar sig vad det är som gör blodsugare som Edward Cullen, Bill Compton, Eric Northman och John Mitchell till 2000-talets mest åtråvärda kärleksobjekt. Anna Höglund är verksam som lektor och forskare vid Linnéuniversitetet. Hon är också en efterfrågad och uppskattad föreläsare även utanför universitetets väggar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet
 2. +
 3. Apoteket i biblioteket : läkemedel och droger i dikt och tanke, tid och rum

De som köpt den här boken har ofta också köpt Apoteket i biblioteket : läkemedel och droger i... av Jan G Bruhn (inbunden).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mästerverk, en vampyrbibel i det närmaste..
  Zebastian von Bahr (Malmö), 22 september 2023

  Boken är gediget skriven och ger läsaren den mesta information som finns om vampyrer. I stort sett alla böcker och filmer genom historien redogörs för och man får som läsare en bra inblick i vampyrfiktionen och dess olika genrer. Författaren sammanställer gamla litterära verk och belyser dess innehåll och kopplar samman detta med mer moderna filmatiseringar och skrivna böcker. Vampyren har funnits i människans omgivning sedan mycket lång tid tillbaka och dess djuriska väsen har fascinerat män... Läs hela recensionen

 2. Vampyrer
  Ewa Hardelin, 8 mars 2018

  Anna Höglunds kulturkritiska studie är grundlig och genomarbetad. Trots att det är mycket fakta att ta in så bjuder boken ändå på nöjesläsning. Om du gillar vampyrer vill säga.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anna Höglund