Folke Fridell och arbetets ofrihet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Litterära profiler
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2013-04-22
Upplaga
1
Förlag
H:ström Text & Kultur
Dimensioner
190 x 130 x 11 mm
Vikt
212 g
SAB
Gcz Fridell, Folke
ISBN
9789173271912
Folke Fridell och arbetets ofrihet (häftad)

Folke Fridell och arbetets ofrihet

Häftad Svenska, 2013-04-22
171
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Folke Fridell (19041985) är en av de mest särpräglade arbetarförfattarna i sin generation. Det var Fridell som skrev in figurer som Rivar-Bohm och Hopp-Jerka i litteraturhistorien och samhällsdebatten.

Till skillnad mot flera av sina samtida skrivarkollegor nöjde sig inte Folke Fridell med att gestalta och kritisera kapitalismen och ägarförhållandena. Av boken Maskinbetjänterna Längs arbetslinjen med Folke Fridell framgår hur han gick flera steg längre i sina förklaringar till individens alienation; han fäste uppmärksamheten vid maskinernas intåg, ja, människans tvång att försörja sig genom arbete överhuvudtaget. Folke Fridell skrev om taylorism och utbrändhet flera decennier innan dessa termer var etablerade i debatten. Estetiskt låg han som realist fascinerande nära modernismens diktare.

Jan-Ewert Strömbäcks personliga författarporträtt kan också läsas som en guide på en resa i dagens arbetsliv, som bär skrämmande många rester från det som borde höra till det förgångna. Mycket har förändrats, men ännu mer finns kvar att göra innan Fridells vision om ett demokratiskt arbetsliv är förverkligad.

Jan-Ewert Strömbäck är författare, frilansjournalist, fembarnsfar, farfar och Folke Fridell-fantast. Han har ett förflutet som kulturjournalist och arbetsmiljöreporter vid bland annat Sveriges Radio, LO-tidningen och Arbetarskydd. Hans titellista upptar femton böcker, Maskinbetjänterna Längs arbetslinjen med Folke Fridell blir hans sextonde verk.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Folke Fridell och arbetets ofrihet
  2. +
  3. Vilhelm Ekelund : landskap och tanke

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vilhelm Ekelund : landskap och tanke av Jonas Ellerström (häftad).

Köp båda 2 för 349 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan-Ewert Strömbäck

Bloggat om Folke Fridell och arbetets ofrihet