Sånger : den äldsta iranska diktningen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2023-07-10
Upplaga
1
Förlag
h:ström - Text & Kultur AB
Översättare
Ashk Dahlén
Dimensioner
216 x 154 x 22 mm
Vikt
408 g
SAB
Hceqa.03
ISBN
9789173273114

Sånger : den äldsta iranska diktningen

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-07-10
259
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Zarathustra verkade som poet och vishetslärare i nordöstra Iran för omkring 3 500 år sedan, flera sekler före de vediska skalderna och Homeros, och är således den tidigaste författaren som vi känner till på något indoeuropeiskt språk. Att hans dikter går att läsa i det skick som de sjöngs och talar direkt till oss genom årtusendena får anses vara ett sannskyldigt mirakel.

Sånger är en hymn till den tidlösa visheten, och med sin aforistiska framställning påminner den om en filosofisk lärodikt. Zarathustra vill ge en sann bild av verkligheten, både av tankevärldens oförgängliga arketyper och av individens roll i sinnevärlden. Mer än något annat uppmanar han oss att värdesätta den fria viljan, lyssna till samvetets röst och bidra till världens goda förnyelse.

I denna bok presenteras Sånger för första gången på svenska i direkt översättning från avestiska av Ashk Dahlén, docent i iranska språk vid Uppsala universitet, som också försett boken med ett inledande förord samt kommentarer och ordförklaringar.

"Zoroastrismens urtext mänsklighetens kanske äldsta såväl filosofiska som religiösa skrift manar till moderation och samförstånd på ett sätt som fortfarande, efter 3 500 år, gör att den känns relevant." - Simon Sorgenfrei, SvD

"Sånger ger oss en inblick i ett tänkande som har haft oerhörd historisk betydelse. Det går nästan inte att föreställa sig det arbete som Ashk Dahlén har utfört med att ge dessa texter ett hem på svenska. Det är en verklig gärning." - Johan Tralau, Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sånger : den äldsta iranska diktningen
  2. +
  3. Dikter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dikter av Shams Od-Din Mohammad Hafez (häftad).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sånger : den äldsta iranska diktningen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bok man bär med sig efter läsningen
    Sven-Olof Collin, 7 december 2023

    Det ger en nära upplevelse av personen. Så nära att hon finns i huvudet när man avbryter läsningen för att åka och handla. Oerhört fint språk. Kanske en bok att använda i doktorandutbildningen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Zarathustra