Den stora invasionen : svenskt operativt tänkande under det kalla kriget (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
296
Utgivningsdatum
2017-05-08
Förlag
Medströms Bokförlag
Medarbetare
Santesson, Olof (förf.) / Fältström, Herman (förf.) / Wennerholm, Bertil (förf.) / Hugemark, Bo (red.)
Dimensioner
235 x 215 x 25 mm
Vikt
1018 g
SAB
S.01
ISBN
9789173291385
Den stora invasionen : svenskt operativt tänkande under det kalla kriget (inbunden)

Den stora invasionen : svenskt operativt tänkande under det kalla kriget

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-05-08
339
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Hur skulle Sverige ha försvarat sig mot en sovjetisk invasion under det kalla kriget? Flottan och flyget skulle efter ett krigsutbrott ha försökt hindra en angripare att nå svensk mark. Om det misslyckades var det den mobiliserade arméns sak att gå till motangrepp. Det handlade om att sätta in uppemot 60 000 svenska soldater åt gången i operationer som förde tankarna till andra världskriget.

Att avvärja ett stormaktsangrepp, vars art vi aldrig kunde förutse i detalj, krävde en mångfald av välutbildade och välutrustade förband. Avgörande var att dessa stridskrafter kunde sättas på krigsfot och därefter samordnas i en operation. Det krävde en omfattande planering, men också en förmåga att tillämpa planerna flexibelt eller att frångå dem helt. Huvudansvaret för detta låg på befälhavarna i de sex militärområdena.

Hur det hela var tänkt att fungera beskrivs i boken med aldrig tidigare publicerade detaljer. Fokus ligger på de operativa planerna i de tre militärområden som ansågs mest hotade: Övre Norrland, Öst och Syd. Boken belyser det gamla invasionsförsvarets styrkor och svagheter. Genom att konkret beskriva operationskonstens tidlösa principer kan den förhoppningsvis vara till nytta för dagens och morgondagens militära planerare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den stora invasionen : svenskt operativt tänkande under det kalla kriget
  2. +
  3. Den hemliga svenska krigsplanen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den hemliga svenska krigsplanen av Bengt Wallerfelt (inbunden).

Köp båda 2 för 678 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den stora invasionen : svenskt operativt tänkande under det kalla kriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Högintressant om katastrofen som inte kom.
    Göran Andersson, 31 oktober 2017

    En faschinerande skildring av Sveriges militära tänkande under det kalla kriget med det alltmer avrustade försvaret. Ett otroligt arbete av författarna och ett mycket värdefullt bidrag till skildringarna av Sveriges militära tänkande omkring vad man kunde göra under olika krigsförhållanden vid ett anfall mot Sverige från öster. Mycket läsvärd med mängder av fakta!
    Göran Andersson

Visa alla 1 recensioner