Hemligstämplat: svensk underättelsetjänst från Erlander till Bildt (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
415
Utgivningsdatum
2020-11-27
Förlag
Medströms Bokförlag
Dimensioner
247 x 178 x 37 mm
Vikt
1142 g
SAB
Kc.55
ISBN
9789173291569

Hemligstämplat: svensk underättelsetjänst från Erlander till Bildt

(6 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-11-27
353
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Alla de svenska hemligheterna från det kalla kriget. Boken bygger på tidigare hemligstämplade dokument och mycket berättas för första gången. Vad var det egentligen som hände under det kalla kriget och åren därefter? Vad gjorde landets politiska ledning, öppet och i hemlighet?

- Hur gick det egentligen till när spionen Stig Wennerström avslöjades, greps och dömdes? Och varför hemlighölls detta?

- Hur såg sovjetiska KGB på den svenska underrättelsetjänsten?

- Hur såg den sovjetiska krigsplanläggningen ut gentemot Sverige? Och vad var det som gjorde att Sovjet betraktade Sverige som ett hot?

- Vad hände när FRA avlyssnade nedräkningen till kärnvapenkriget, tio mil från Gotlands kust - verkligheten bakom Jakten på Röd oktober?

- Vad innebar 1970-talets vänstervåg ur underrättelsetjänstens perspektiv? Vem stod till slut på vems sida? Under Vietnamkriget? Avseende Kuba och de Sovjetstödda befrielserörelserna i Latinamerika och södra Afrika?

- Vilken roll spelade den svenska underrättelsetjänsten för Baltikums frihetskamp under det kalla krigets kaotiska slut?

- Hur var det egentligen med den främmande undervattensverksamheten under 1980-talet? Och varför avstod Sverige från att köpa sovjetiska miniubåtar när vi på 1990-talet hade den möjligheten?

Författaren Michael Fredholm, med en unikt bred och mångårig erfarenhet av den samlade svenska underrättelsetjänsten, öppnar nu dörrarna till en sluten värld.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Hemligstämplat: svensk underättelsetjänst från Erlander till Bildt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra beskrivning av säkerhetshot
    Peringvar Östblom, 18 mars 2021

    Bra historiebeskrivning av säkerhetshot och incidenter under efterkrigstiden. Även intressant beskrivning av uppbyggnaden av SÄPO samt relationen mellan olika myndigheter med ansvar för att upptäcka säkerhetshot mot och i Sverige.

  2. spännande
    Jan Blidberg, 18 december 2020

    Mycket läsvärd och spännande den ger insikt i vad som hänt i Sverige även om det är en bok, bra!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Michael Fredholm