Det som inte har berättats : Säpo & kontraspionaget (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2021-03-05
Förlag
Medströms Bokförlag
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
184 g
ISBN
9789173291644

Det som inte har berättats : Säpo & kontraspionaget

(4 röster)
Pocket,  Svenska, 2021-03-05
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Bengt Nylander började vid Säpo och kontraspionaget 1981, där han knöts till den så kallade Ryssroteln. Han blev slutligen chef för det samlade svenska kontraspionaget.

Under kalla krigets 1980-tal drogs han in i det dramatiska spelet runt ubåtsincidenterna, hemlighetsmakeriet kring JAS Gripen och inte minst Sovjetunionens spioneri mot Sverige.

Samtidigt försökte Säpo värva egna spioner bland utländska diplomater och bedrev en katt och råtta-lek riktad mot skickliga öststatsagenter. Boken avslöjar exempelvis hur de sovjetiska agenterna gjorde för att skaka av sig sina skuggor från svenska Säpo! Från hemliga lägenheter, "gropar" på Säpojargong, kartlade Säpo misstänkta östeuropéer, i regel i en långsam och kaffedoftande vardagslunk.

Boken är skriven i samarbete med Lars Korsell, docent i kriminologi, och har ett efterord av Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

"En initierad, intressant och framför allt trovärdig bild av den dagliga verksamheten på Säpo sedan slutet av det kalla kriget, befriad från den mytbildning som har skapats kring organisationen. Rekommenderas!" (Michael Fredholm, författare till boken Hemligstämplat. Svensk underrättelsetjänst från Erlander till Bildt).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna