En författning i tiden : regeringsformen under 50 år (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
415
Utgivningsdatum
2024-03-04
Förlag
Medströms Bokförlag
Medarbetare
Karlsson, David (förf.) / Lindvall, Johannes (förf.) / Nergelius, Joakim (förf.) / Petersson, Olof (förf.) / Sundström, Göran (förf.) / Teorell, Jan (förf.) / Åhman, Karin (förf.) / Möller, Tommy (red.)
Dimensioner
247 x 178 x 37 mm
Vikt
1014 g
SAB
Occ
ISBN
9789173291880

En författning i tiden : regeringsformen under 50 år

Inbunden,  Svenska, 2024-03-04
348
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den 6 mars 1974 fick Sverige en ny regeringsform. Den var en mödosamt hopsnickrad kompromiss som antogs efter flera decenniers utredande.

Den tidigare regeringsformen av år 1809 var sedan länge förlegad. Nu ville man modernisera grundlagen så att den bättre återspeglade det faktiska statsskicket. Principen om folksuveränitet, det vill säga att den offentliga makten skulle utgå från folket, ersatte den gamla principen om maktdelning.

I denna bok analyseras den författningspolitiska utvecklingen sedan 1974 års regeringsform antogs. Mycket har hänt. Sverige har blivit medlem i EU. Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna har införlivats i det svenska rättssystemet. Det har bidragit till att de medborgerliga fri- och rättigheterna stärkts och att domstolarnas makt ökat. Det politiska landskapet har också förändrats, vilket gjort att parlamentarismen har blivit mindre stabil. Regeringsformen har sedan den antogs uppdaterats vid några tillfällen, inte minst genom en omfattande grundlagsreform 2010.

Boken är utgiven med anledning av regeringsformens femtioårsjubileum. Den är skriven av några av landets ledande experter under ledning av Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet: juristerna Thomas Bull, Johan Hirschfeldt, Joakim Nergelius och Karin Åhman samt statsvetarna Hanna Bäck, Annika Fredén, David Karlsson, Johannes Lindvall, Tommy Möller, Olof Petersson, Göran Sundström och Jan Teorell. Tillsammans täcker de in olika aspekter av hur den svenska regeringsformen har fungerat under det halvsekel som passerat sedan den infördes.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En författning i tiden : regeringsformen under 50 år
  2. +
  3. Särskilda händelser : polischefens lösning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Särskilda händelser : polischefens lösning av Klas Friberg, Mats Paulsen (inbunden).

Köp båda 2 för 617 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »