Teater i synnerhet : Ingrid Luterkort - en arbetsmemoar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2009-09-09
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
215 x 142 x 20 mm
Vikt
370 g
SAB
Ikz Luterkort, Ingrid
ISBN
9789173312639
Teater i synnerhet : Ingrid Luterkort - en arbetsmemoar (inbunden)

Teater i synnerhet : Ingrid Luterkort - en arbetsmemoar

Inbunden Svenska, 2009-09-09

Slutsåld

Teaterveteranen Ingrid Luterkort har över 70 yrkesverksamma år bakom sig. Per Axel Nordfeldt har lyssnat till hennes berättelse och satt den på pränt. Luterkort hade tidigt behov av att skriva om det hon varit med om och började föra dagbok som 13-åring. Anteckningar från ungdomen visar en målmedveten kvinna, fast besluten att bli skådespelerska. Efter studenten flyttar den unga Ingrid till Stockholm och kommer så småningom in på Dramatens elevskola. Då hon väl fått sin examen visar det sig bli svårt att finna arbete. Trots att tillvaron stundvis är kämpig finns övertygelsen hela tiden där det är skådespelerska hon vill vara!
Mycket får hon uppleva: här skildras bland annat säsongerna hos Ingmar Bergman vid Helsingborgs stadsteater, turnélivet vid den ambulerande fältteatern under kriget och en uppskakande Tysklandsresa inför det.
Handlingskraftig är hon: under fyrtiotalet tar hon initiativ till Skolbarnsteatern ett projekt som för teatern till skolorna. Som 60-åring börjar hon läsa teatervetenskap vid universitetet, och återtar sin scenkarriär som 87-åring. På senare år har hon haft framgångar också framför kameran, bland annat med det kritikerrosade tevedramat Det nya landet (2000). Boken ges ut i samarbete med Teaterhögskolan.

Per Axel Nordfeldt är journalist och författare, född 1953. Ingrid Luterkort är född 1910.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Teater i synnerhet : Ingrid Luterkort - e...