"Mellan konsten och publiken" fyller en lucka i den svenska litteraturen om konst genom att den skildrar förhållandet mellan konsten och publiken. Författaren är konstpedagog och föreläsare genom sitt arbete med att leda visningar på de stora museerna. Särskilt mellan publik och samtidskonst finns ofta en klyfta, vilken han vill överbrygga.
Det är alltså ingen guide till konsthistorien och heller ingen bildanalys. Han besvarar och behandlar de vanligaste frågorna om samtidskonsten och om konst över huvud taget. Frågor som: "Är det här konst?" "Är det här bra konst?" "Installationer?" "Det här är ju inte vackert", "Vad är den värd?", "Behövs konsten?", "Vad är kvalitet i konsten?"
Han skriver också om tolkning, folkbildning, om Carlo Derkert, om att visa konst, om konstpubliken, om Ernst Billgren, om smak, om nyfikenhet m.m.
Göran Ståhle är en välkänd och mycket anlitad konstpedagog på Stockholms konstmuseer sedan många år. Han visar utställningar på Moderna Museet, Nationalmuseum, Waldemarsudde, Lilievalchs med flera museer.