Ludwig Wittgensteins idévärld (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2011-05-18
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
205 x 160 x 35 mm
Vikt
690 g
SAB
192,Dbc-ekssb
ISBN
9789173313834
Ludwig Wittgensteins idévärld (inbunden)

Ludwig Wittgensteins idévärld

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2011-05-18
189
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Ludwig Wittgenstein var komplex, både som person och filosof. Han är en av de mest betydelsefulla filosoferna under 1900-talet men hans filosofi anses gåtfull och svårgenomtränglig. Hans ämnesområden var framför allt logik och språkfilosofi och han var inspirationskälla till filsofirörelser som Wienkretsen och vardagsspråksfilosofin.
Efter studier i flygteknik i Manchester och i logik för Bertrand Russel i Camebridge begavs sig Wittgenstein 1913 till Norge där han utvecklade sitt intresse för logikens och språkets grunder. Efter tjänstgöring i den österrikiska armén under första världskriget, publicerades 1922 hans stora verk Tractatus. Efter det omskolade han sig till lärare för att att 1929 återvända till Camebridge, där han disputerade samma år. 1939 erhöll han professuren i filosofi efter G.E. Moore. År 1947 avstod han självmant professuren till sin efterträdare George Henrik von Wright.
I denna bok skriver Bo Andersson både om Wittgensteins liv och texter. Han tar bland annat upp relationen mellan Russel och Wittgenstein. De hade ett intimt samarbete och Russel tog till en början Wittgenstein under sina vingar. Relationen var dock inte helt okomplicerad sedan Wittgenstein framfört träffande kritik mot ett av Russels resonemang. Detta tog hårt på Russel och följde honom och hans filosofi för resten av hans liv. Andersson skriver vidare om Wittgensteins starka självtvivel och om hans filosofi, både Tractatus och senare verk.

Bo Andersson är är didaktiker och historiker, professor emeritus i didaktik med inriktning mot de samhällsorienterande ämnena, särskilt historia, samt docent i historia vid Göteborgs universitet. Intresset för Wittgenstein emanerar ur en vilja att förstå lärandets grunder, ämnesvetenskapernas, filosofins och den egna vardagens.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ludwig Wittgensteins idévärld
  2. +
  3. Valentinianernas evangelium : gnosticismen och den antika kristna idévärlden i ljuset av texterna från Nag Hammadi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Valentinianernas evangelium : gnosticismen och ... av Paul Linjamaa (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ludwig Wittgensteins idévärld