Hur kunde det ske?: myt och motmyt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Tysk-europeisk historia i nazismens skugga (del 2)
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2013-03-07
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
212 x 153 x 15 mm
Vikt
420 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789173315586
Hur kunde det ske?: myt och motmyt (inbunden)

Hur kunde det ske?: myt och motmyt

Inbunden Svenska, 2013-03-07
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Vilka svar och förklaringar finns det på den fråga som utgör titeln på denna bok: Hur kunde det ske?, det vill säga hur kom det sig att nazismen kunde fängsla stora delar av en hel nation, stora delar av Europa med sina budskap om folkutrotning och dåraktig ideologi. Eberan går igenom de många svaren, allt från krigsslutet fram tills idag. Hon analyserar vem som förebrått vilken position och hur de olika positionerna speglas den historiska och ideologiska bakgrunden. Eberan behandlar likaså vårt gemensamma ansvar för förintelsen, liksom relationerna mellan Sverige och Tyskland, en högst ambivalent relation.
Eberan diskuterar kollektiv skuld, förintelsens framväxt, folkfördrivningar och hur en till synes vanlig människa kan bli massmördare. Hon tar upp den kollektiva skammen över att Förintelsen kunde ske.

Barbro Eberan är Sveriges främsta kännare av Hitlers och Nazitysklands historia och konsekvenser, senast i boken Var Hitler en demon (2011). Hon skrev sin avhandling om Hitlers politik. Eberan är bosatt i Hamburg och Sverige. Medarbetare i SvD, Axess m.fl. tidningar och tidskrifter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Hur kunde det ske?: myt och motmyt