Vansinnets diagnoser : om klassiska och möjliga perspektiv inom svensk psykiatri (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2013-03-26
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Ölander, Ellinor (form) / Sjöström, Eva (form)
Dimensioner
205 x 160 x 20 mm
Vikt
450 g
SAB
Kt
ISBN
9789173315678

Vansinnets diagnoser : om klassiska och möjliga perspektiv inom svensk psykiatri

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2013-03-26
212 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Fenomenet vansinne har fascinerat och skrämt människor i alla tider. Från Hippokrates och Platons beskrivningar av vansinne fram till idag har dock synen på vansinnets orsak och natur förändrats avsevärt.

Vansinnets diagnoser handlar om hur de psykiatriska diagnosernas bild av vansinne har förändrats under de 200 år som psykiatrin verkat i Sverige. Här redogörs för hur den moderna psykiatrin etablerades i Sverige, vilka beteenden och känsloupplevelser som historiskt har betraktats som uttryck för vansinne/psykisk störning, liksom möjliga diagnostiska perspektiv.

Författaren utgår i sin redogörelse för förändringen i den bild 1820-talets och 1980-talets diagnoser ger av vansinne från ett interaktionistiskt perspektiv, istället för att använda det huvudsakligen biologiska perspektiv som ligger till grund för dagens diagnoser.

Perspektivbytet görs för att kunna fånga upp frågor som: Vilka typer av beteenden och känsloupplevelser har under dessa 200 år av psykiatriska diagnoser alltid setts som vansinniga? Vilka har endast inkluderats i vansinnets diagnoser vid vissa tidpunkter och, inte minst: Vad kan den historiska (in)stabiliteten bero på?

Malin Hildebrand Karlén är psykolog och forskare, bosatt och verksam i Göteborg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vansinnets diagnoser : om klassiska och möjliga perspektiv inom svensk psykiatri
  2. +
  3. Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå

De som köpt den här boken har ofta också köpt Omgiven av idioter : hur man förstår dem som in... av Thomas Erikson (pocket).

Köp båda 2 för 267 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vansinnets diagnoser : om klassiska och möjliga perspektiv inom svensk psykiatri. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Vansinne eller ej
    Eric Johansson, 4 februari 2016

    Tas egentligen inte upp, ointressant läsning, ideligen "vad var det som påpekades, hände just då", "han eller hon verkade, mena, inte mena, inte dela uppfattning eller dela uppfattning", "tidens samtid" och varje avsnitt avslutas med en sammanfattning som tar upp allt igen. Massiv namedropping genom hela boken. Ren faktabok.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Vansinnets diagnoser : om klassiska och m...