I glömskans land : exkursioner i sentida svensk-tyska spår (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2014-03-07
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Sjöström, Eva (form) / Öllander, Ellionr (form)
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
451 g
SAB
Kc.55
ISBN
9789173316255
I glömskans land : exkursioner i sentida svensk-tyska spår (inbunden)

I glömskans land : exkursioner i sentida svensk-tyska spår

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2014-03-07
259
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Gömt, glömt och förträngt. Sedan krigsslutet har spåren av de tidigare nära svensk-tyska förbindelserna mer eller mindre sopats igen i Sverige. Tyskarna själva har vi vänt ryggen och i decennier inte brytt oss om inte heller vad miljoner tyska flyktingar fick utstå under många svåra år efter kriget. De tyskar som kom till Sverige under efterkrigstiden har vi knappt velat se åt. Fördrivna tyska folkgrupper, utbombade familjer, arbetskraftsimmigranter, gästarbetare. Att det exempelvis var tusentals unga tyska kvinnor som var hembiträden i det svenska folkhemmet under 50-talet har det varit tyst om, liksom det tigits om de många som stannade kvar här, gifte sig med andra tyskar eller med svenska män, de flesta av dem var barn i krigets Tyskland. I den här reportageboken berättas bland annat några av dessa kvinnors historia.
Vi möter också tre framstående författare och intellektuella som berättar om sina tyska erfarenheter, om efterkrigsår, sitt eget och Sveriges förhållande till Tyskland, om attityder och historielöshet. Här berättas också den besynnerliga historien om storvulna nazityska planer för år 1948, som också rörde Sverige, om kriget slutat annorlunda. Denna bok är en samling reportage och berättelser som fyller i luckor och ger nya nyanser åt vår historieskrivning om framförallt efterkrigsperioden.

Ylva Herholz är journalist och kulturskribent. Hon medverkar bl.a. i Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Axess. Hon utkom 2011 med Tyskland bleka barn krigsungar kommer till Sverige på Carlsson Bokförlag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I glömskans land : exkursioner i sentida svensk-tyska spår
  2. +
  3. Militära ledare under kalla kriget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Militära ledare under kalla kriget av Bertil Wennerholm, Kent Zetterberg (inbunden).

Köp båda 2 för 569 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ylva Herholz

Bloggat om I glömskans land : exkursioner i sentida ...