Europas revolutioner (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2014-02-21
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Petterson, Johan (form)
Dimensioner
200 x 140 x 20 mm
Vikt
411 g
SAB
Ka,Oclb
ISBN
9789173316262
Europas revolutioner (inbunden)

Europas revolutioner

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-02-21
249
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Bortsett från alla bondeuppror, statskupper och liknande utslag av politisk och social oro har Europa, under sin mer än tusenåriga historia, endast genomlevt och präglats av fyra revolutioner. Men bara tre av dessa omvälvningar har kommit att betraktats som revolutioner i samtidens och eftervärldens ögon. Av de fyra händelser som författaren diskuterar och reflekterar över är det en som vanligen aldrig erkänns som en revolution, nämligen det tyska nazistiska maktövertagandet. Det har karaktäriserats på allehanda sätt, som en civilisatorisk urspårning, en syndaflod eller kontrarevolution. Men även en sådan menar Arvidsson är en revolution.
De revolutioner som avhandlas är först den engelska under 1600-talet, ibland kallad det engelska inbördeskriget.Den andra är den franska revolutionen, inledd 1789. Den tredje är den ryska oktoberrevolutionen 1917 och den fjärde således nationalsocialismens störtande av Weimarrepubliken och de efterföljande åren av nazistrike.
Den mest lyckade av dessa revolutioner är den engelska, hävdar författaren. Han redogör även för vad som skiljer en revolution från en statskupp.

Håkan Arvidsson är historiker, fil. dr, docent, kritiker och författare. Idag bosatt utanför Simrishamn, tidigare lärare och forskare i Lund och på danska universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Europas revolutioner
  2. +
  3. Lenins resa : vägen till revolutionen 1917

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lenins resa : vägen till revolutionen 1917 av Catherine Merridale (inbunden).

Köp båda 2 för 492 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Europas revolutioner. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Tankeväckande om revolutioner
    Lars-Eric Bränfeldt, 5 november 2015

    Håkan Arvidsson är en gammal marxist från 1970-talet och Lund, har varit universitetslektor i historia i Roskilde och nu dragit sig tillbaka till skånska Österlen för att skriva. Han bytte politisk inriktning tidigt och betraktas nu som liberalkonservativ.
    I boken "Europas revolutioner" skildrar han de fyra stora revolutioner som, enligt hans mening, ägt rum i Europa: den ärorika revolutionen 1688 i England, den franska revolutionen 1789, den ryska oktoberrevolutionen 1917 och det nationa... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Håkan Arvidsson