Barndrottningen Filippa och hennes värld (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2014-09-24
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Ölander, Ellinor (form)
Dimensioner
217 x 158 x 19 mm
Vikt
590 g
SAB
Kc.34
ISBN
9789173316637
Barndrottningen Filippa och hennes värld (inbunden)

Barndrottningen Filippa och hennes värld

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-09-24
249
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Filippa, yngsta barnet till Mary de Bohun och kung Henrik IV, var inte ens åtta år fyllda när hon trolovades med Erik av Pommern, systerdotterson till drottning Margrethe. År 1406 gick bröllopt av stapeln och Filippa blev drottning av Sverige, Danmark och Norge, vid tolv års ålder. Trots detta är hon näst intill okänd idag och många av spåren efter henne är igensopade. Eivor Martinus har med hjälp av bland annat samtida vittnesmål och brev försökt bygga upp en trovärdig bild av denna unga kvinna från England som blev en omtyckt drottning i Norden.

Med stor inlevelseförmåga skildrar Eivor Martinus Filippas liv och värld. Vi får följa henne från den svåra färden över Nordsjön till det nya landet, via ankomsten och anpassningen till det nya annorlunda landet och livet som drottning, fram till hennes död i Vadstena kloster år 1430, trettiofem år gammal. Vi bjuds en levande skildring av England och Norden under början av 1400-talet och de maktspel som där utspelade sig. Martinus berättar om Filippas familj, om bakgrunden till äktenskapet mellan Filippa och Erik, om Heliga Birgitta och Vadstena kloster, som Filippa blev beskyddarinna över.

Eivor Martinus är författare och översättare, bosatt i London sedan sextiotalet. Hon har översatt femton Strindbergspjäser till engelska och översatt och dramatiserat verk av Pär Lagerkvist, Hjalmar Bergman, Hjalmar Söderberg och Ingmar Bergman för engelsk radio och teater. Fyra av hennes egna pjäser har uppförts i England, USA, Irland och Sverige. På Carlsson Bokförlag har hon tidigare givit ut Lite djävul lite ängel Strindberg och hans kvinnor (2007).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Barndrottningen Filippa och hennes värld. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Filippa
  Annika Goodwille, 11 januari 2015

  En fantastisk intressant bok från en tidsepok som är mindre känd och att ha fått upp ögonen för den unga spännande kvinna. Väl värd att läsa!

 2. valskriven och intressant
  lotta, 6 januari 2015

  Vill du verkligen komma in i medeltida Sverige, las denna bok! Eivor Martinus ar en underbar forfattare som vet hur man skriver for att verkligen halla intresset. Detaljrik och inlevelsefull, en underbar bok pa alla satt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Eivor Martinus

 • Hon sjöng på vinden

  Eivor Martinus

  "Att minnas kärleken är att dö väl." Att minnas sitt liv är en slags teknik, att plötsligt se mönster kan ge ny förståelse för det som hänt, bli en förklaring till att vi blev den vi blev. Och vi inser att vi bär våra släktingar inom oss...

 • I går sjöng näktergalen : en sann berättelse om kärlek och alzheimer

  Eivor Martinus

  Igår sjöng näktergalen handlar om att leva med döden i farstun. När Derek fick sin diagnos på alzheimersjukdomen rasade inte hela hans värld samman. Med hjälp av musik, vänner och familjens kärlek kunde han fortsätta leva ett någorlunda normalt li...

Bloggat om Barndrottningen Filippa och hennes värld