Benjamin Franklin : mannen som uppfann Amerika (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
249
Utgivningsdatum
2014-10-28
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Antonisen, Petter (form) / Sjöström, Eva (form)
Dimensioner
250 x 172 x 15 mm
Vikt
740 g
SAB
Lz Franklin, Benjamin
ISBN
9789173316668
Benjamin Franklin : mannen som uppfann Amerika (inbunden)

Benjamin Franklin : mannen som uppfann Amerika

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-10-28

Slutsåld

Mannen som uppfann Amerika

Benjamin Franklin (17061770) var en legend redan under sin livstid och är fortfarande en symbol för USA och den amerikanska självbilden. För miljoner av det nya landets inbyggare och nybyggare framstod han som ett exempel genom sin framåtanda, sitt förnuft och sitt samhällsnyttiga ledarskap.

Boktryckaren Franklin var ekonomiskt oberoende redan vid 42 års ålder och kunde i stället ägna sig åt naturvetenskap och politik. På båda områdena hade han sedan mycket stor framgång. Den självlärde hantverkaren med bara två års skolgång blev för sina upptäckter av elektriciteten medlem av Royal Society i London och tilldelades doktorsgrad i Oxford, St. Andrews och Göttingen.

Fransmännen hyllade honom som en av tidens stora män, och det var i Frankrike han kunde genomföra sitt livs största bedrift. Sjuttio år gammal skickades han av kongressen till Paris för att skaffa den hjälp som gjorde att general Washington kunde segra över britterna i frihetskriget 17751783. I det framväxande amerikanska samhället blev Benjamin Franklin en enastående folkbildare, i Europa hyllades han som sitt lands ende representant för upplysningen. Som en av nationens fäder har han fortfarande sin bild på hundradollarsedeln och i många andra sammanhang.

Lennart Oldenburg är pensionerad förlagschef och lexikograf. Han har tidigare utgivt bl.a.
Under stöveln: Norge 19401945 (2008), Svensk-engelsk affärsordbok (2002), Engelsk-svensk affärsordbok (1998).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Benjamin Franklin : mannen som uppfann Amerika. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En bok alla borde läsa
    Titti o Harry Jonsson, 18 november 2014

    Boken är utomordentligt intressant och faktarik, underhållande och ovanligt välskriven. Den handlar om en av de största personligheterna i USA:s historia och om hans händelserika levnad i hemlandet och i Europa.
    En bok att varmt rekommendera !.

Visa alla 1 recensioner