Nell Walden & Der Sturm (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2015-05-15
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
227 x 222 x 23 mm
Vikt
1060 g
SAB
Ibz Walden, Nell
ISBN
9789173316972

Nell Walden & Der Sturm

Inbunden,  Svenska, 2015-05-15
347
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Der Sturm hette ett Berlinbaserat galleri och en konsttidskrift i 1900-talets början som sedermera blev ett välkänt begrepp som en av den tidiga modernismens rörelser. Der Sturms verksamhet kom att växa och utvidgas med internationella utställningsturnéer, höstsalonger och eget tryckeri. Grundaren till verksamheten var Herwart Walden, idag erkänd för sin pionjärinsats för den tyska expressionismen och italienska futurismen. Vid sin sida hade han en svensk kvinna: Nell Walden, född Roslund och uppvuxen i Landskrona. Sällan nämns hennes namn i litteraturen om Der Sturms verksamhet, men ny forskning visar på den centrala roll hon spelat som organisatör, förläggare, nätverksbyggare, skribent, utställningsproducent, ekonom och inte minst konstsamlare.

I samband med utställningen med samma namn, ger Mjellby Konstmuseum ut boken Nell Walden och Der Sturm i samarbete med bland andra konstvetaren Jessica Sjöholm Skrubbe och den nederländska konstnären Maaike van Rijn. Syftet med utställningen och boken är att lyfta fram berättelsen om Nell Walden och rollen hon hade i Der Sturm. En viktig pusselbit är rekonstruktionen av Waldens omfattande konstsamling. Den visar på det stora nätverk Der Sturm byggde upp, och vilka konstnärer som Nell Walden ansåg viktiga och inspirerande. I utställningen återfinns internationella namn som Gabrielle Münter, Alexander Archipenko, Marc Chagall, Isaac Grünewald, Jacoba van Heemskerck, Sigrid Hjertén, Oskar Kokoschka, Franz Marc, Pablo Picasso med flera.
Parallellt med det administrativa arbetet utvecklade Nell Walden också ett eget konstnärskap. Hennes konst tog sig tidigt uttryck i form av helt abstrakta, expressiva målningar och lekfulla collage, men Nell Walden kom också att formge miljöer, möbler, smycken, glas och keramik.

Utställningen Nell Walden och Der Sturm pågår 14 maj-4 oktober 2015 på Mjellby konstmuseum i Halmstad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nell Walden & Der Sturm
  2. +
  3. Alltid nästan där : genom Sverige med Lars Winnerbäck

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alltid nästan där : genom Sverige med Lars Winn... av Fredrik Emdén (inbunden).

Köp båda 2 för 596 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »