Nära Nauru : varför vi behöver öar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2015-09-25
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Kylhammar, Stina (form) / Källgård, Anders (foto)
Dimensioner
205 x 160 x 20 mm
Vikt
624 g
SAB
Nr.08
ISBN
9789173317276
Nära Nauru : varför vi behöver öar (inbunden)

Nära Nauru : varför vi behöver öar

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2015-09-25
259
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Den lilla söderhavsön Nauru kallades länge Pleasant Island, den behagliga ön. Ön var mycket vacker. 1907 upptäckte tyskar och engelsmän att det fanns fosfat från fågelspillning i överflöd på ön och behovet av gödsel var stort runt om i världen. Fosfatet exploaterades och under några decennier efter självständigheten 1968 tillhörde Nauru världens allra rikaste nationer. Pengar strömmade in. Öborna slog världsrekord i fetma, diabetes och slöseri. Nu är naturresursen slut, landskapet förstört och alla pengarna borta. Nauru räknas som en av världens fattigaste nationer, och ön är varken behaglig eller vacker längre. Nauru har blivit världens minst besökta land.

Anders Källgård bestämde sig ändå för att resa dit: Vi behöver avgränsade öar för att förstå hur det kan gå, vi behöver island laboratories nu på 2000-talet lika mycket som Darwin behövde dem på 1800-talet och antropologer och lingvister på 1900-talet. Vi behöver ön Nauru som ett varnande exempel.

Nära Nauru blir till en svidande kritik av kapitalismen, som tycks oförenlig med ett ekologiskt hållbart samhälle men som vanligt tar Källgård under sin resa oväntade omvägar i tid och rum, med nedslag på små och stora öar. Resan till Nauru börjar i den ryska gruvbyn Barentsburg i arktiska Svalbard och går sedan via Nya Guinea, Trobrianderna, Tasmanien, Salomonöarna och Kiribati. Han berättar om den berömde socialantropologen Malinowski, om den galne dansken som blev kung av Island och om fransyskan Louise Girardin, som på 1700-talet klädde ut sig till man och följde med en expedition till Söderhavet. I nutid intervjuar han turistchefen i världens minst besökta land, han besöker det isolerade kwaiofolket på ön Malaita och han träffar en kvinna som byggt sin egen ö.

Nära Nauru är en debattbok men också en reseskildring av bästa sort: tänkvärd, lärorik och rolig.

Boken är rikt illustrerad med ca 90 färgbilder m.m. Kartor av konstnären Johnny GR Ahlborg.

Anders Källgård är författare och läkare, bosatt i Varberg. Han är Sveriges kanske främste "nesofil" ö-älskare, och ö-skildrare, bl.a. med standardverket Sveriges öar. Denna nya bok ingår som sista och tredje fristående bok i hans trilogi om resor till fjärran små "frimärksöar", efter "På Pitcairn" (2004) och "Till Sankt Helena" (2011).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nära Nauru : varför vi behöver öar
 2. +
 3. Till Sankt Helena : nesofilens resa till Napoleons sista ö

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till Sankt Helena : nesofilens resa till Napole... av Anders Källgård (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Källgård

 • Norges öar

  Anders Källgård

  Detta är ett pionjärverk, för ingen liknande bok har skrivits inte ens i Norge om de norska öarna. Här återfinns en hel ö-värld som beskrivs, inventeras och besöks av författaren och hans kumpan, illustratören Johnny GR Ahlborg. Boken är en kombin...

 • Till Sankt Helena : nesofilens resa till Napoleons sista ö

  Anders Källgård

  Till Sankt Helena handlar om en resa i tid och rum, till den isolerade ön Sankt Helena i Sydatlanten. Ön är fortfarande en brittisk koloni. Enda sättet att ta sig dit är med postbåt. En ständig medresenär är Napoleon som förvisades hit efter neder...

Bloggat om Nära Nauru : varför vi behöver öar