Väljarnas hämnd : populism och nationalism i Norden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
339
Utgivningsdatum
2016-03-02
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form) / Carlsson, T (form)
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
550 g
ISBN
9789173317498
Väljarnas hämnd : populism och nationalism i Norden (häftad)

Väljarnas hämnd : populism och nationalism i Norden

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2016-03-02
259
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I dag sitter i alla de nordiska parlamenten människor från partier som vunnit röster för att de gjort politik av misstro mot samhälls- och kultureliten, eller för att de känner ärlig oro inför utvecklingen och ser sig själva som de enda som verkligen tar till vara folkets sanna intressen. Här sitter också främlingsfientliga personer som därtill avskyr t.ex. islam. I Norge sitter ett sådant parti i regeringen liksom i Finland.

Lindroth berättar dessa nordiska partiers 2030-åriga historia, jämför deras position och inflytande i de olika länderna. Han sätter in dem i sina sammanhang både i Europas och Nordens historia. Jämförelserna med nazitiden är ofrånkomliga liksom med fascisterna. Här analyseras partiprogram och intervjuer, här studeras historikernas och statsvetarnas arbeten. Likaså möter vi politiker i dessa partier under decennierna, ser deras taktik och framtoning, får ta del av interna maktkamper och skickligheten att marknadsföra budskapen. Norden har visat sig vara en särdeles fruktbar jordmån för populistiska partier.

Bengt Lindroth, bosatt i Stockholm, är journalist och författare, tidigare Norden-korrespondent för Sveriges Radio, chef på Expressens ledarredaktion i sju år m.m. Han utkom 2012 med boken Härlig är Norden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Väljarnas hämnd : populism och nationalism i Norden
  2. +
  3. Populismens idéer : från antikens Rom till idag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Populismens idéer : från antikens Rom till idag av Eva Queckfeldt, Magnus Jernkrok, Örjan Berner, Karin Svanborg-Sjövall, Torbjörn Elensky (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Väljarnas hämnd : populism och nationalism i Norden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Väljarnas hämnd - Bengt Lindroth
    Robert Stenkvist, 21 juli 2016

    Lindroth har i boken "Väljarnas hämnd" gått igenom det han kallar populistpartiernas utveckling i de nordiska länderna. Det är betydande skillnader på både hur de systemkritiska partierna ser ut och deras historiska utveckling och Lindroth beskriver detta tämligen objektivt. En bärande tråd i boken är vad populism egentligen är. Lindroth citerar Marie Demker och Cecilia Malmström enligt följande på sid. 273

    "Att det funnits en skillnad i synsätt mellan regeringspolitiker och väljar... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bengt Lindroth