Desertörerna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2016-09-02
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
200 x 130 x 30 mm
Vikt
500 g
SAB
Kocdc.56
ISBN
9789173317726
Desertörerna (inbunden)

Desertörerna

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2016-09-02

Slutsåld

"Det är väl fullständigt klart. Ingen ansvarskännande människa kan vara med om galenskapen i Vietnam." Orden är Craig Andersons. Han var en av de första i en stor ström amerikanska desertörer som åren 19671973 flydde Vietnamkriget för Sverige, länge det enda land som gav dem asyl. Sammanlagt kom ungefär 800 militärer hit.

Så här snart 50 år sedan de första desertörerna kom har författaren Johan Erlandsson sökt upp dem igen. Han möter Alan, som både hunger- och törststrejkade för desertörernas sak. Här finns Vincent, vars pappa beordrade honom att genast komma tillbaka från det kommunistiska isberget Sverige. Och Lew som valde att resa tillbaka till USA för att uppmärksamma kampen för amnesti för desertörerna, men dömdes till flera månader i militärfängelse.

Desertörerna är en berättelse om mod och kurage, om ett annat Sverige och om ett USA som aldrig riktigt skulle förlåta dem.

Johan Erlandsson är författare och journalist. Till vardags arbetar han som reporter på Kommunalarbetaren. Han har tidigare utgivit Då kan man lika gärna kittla varandra, en bok om Allan Edvall på annat förlag.

"En reportagebok som bär in i vår egen tid" - Östra Småland
"Finstämt med elegant prosa" Arbetet
"Strålande nutidshistoria" Sekotidningen
"Imponerande bredd" Populär historia
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Erlandsson