Sikherna och deras värld (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2017-03-15
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Simon (form)
Dimensioner
215 x 160 x 15 mm
Vikt
509 g
SAB
Cmee
ISBN
9789173318167
Sikherna och deras värld (inbunden)

Sikherna och deras värld

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2017-03-15
281
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
De sikhiska männen är lätta att känna igen med sina turbaner och långa skägg. Men få vet varför de bär turban och har långa skägg. Och hur är det med de sikhiska kvinnorna? Detta är den första boken på svenska om sikher och sikhismen.

Sikhismen är den yngsta av de religioner som anser att en Gud skapade människan och universum. Sikhismen är även den minsta med ungefär 23 miljoner följeslagare i världen, varav 17 miljoner lever i Punjab, Indien.

Sikhismen grundades av Guru Nanak på 1500-talet . Han ville reformera hinduismen och bryta brahminernas monopol på att tolka de religiösa texterna. Guru Nanak ansåg att Guds välsignelse kom alla till del och att det inte behövdes några präster som tolkade budskapet. Han var emot religiös hierarki som tvingade människor att visa lydnad till ett slutet prästerskap.

Sikhernas historia är fylld av dramatik. Det har länge funnits en självständighetsrörelse i Punjab i Indien och de radikala sikherna har velat upprätta en egen nation. På 1980-talet ledde detta till en blodig konflikt med centralregeringen i New Delhi. Sikhernas heligaste plats är Gyllene Templet i Amritsar, vilket då stormades av indiska trupper. Som hämnd mördades premiärminister Indira Gandhi av sina sikhiska vakter.

Pär Jansson, bosatt i Stockholm, är journalist och Indienkännare. Han har rest i Indien i många år.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sikherna och deras värld
  2. +
  3. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv... av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri (pocket).

Köp båda 2 för 360 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Pär Jansson