Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2017-02-09
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Kylhammar, Stina (form)
Dimensioner
191 x 130 x 21 mm
Vikt
336 g
ISBN
9789173318341
Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet (inbunden)

Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet

Inbunden Svenska, 2017-02-09
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Martin Kylhammars infallsrika och insiktsfulla bok Bland resenärer och kosmopoliter är en berättelse om hur svenska och franska författare under hundra år funderat över Sveriges plats i världen, och om den svåra konsten att på en och samma gång vara svensk, europé och världsmedborgare.

Den handlar om en tid där gränser upplöses och nationer blandas och där frågorna om det finns särskilda svenska värden hettar till. Svenska författare från Heidenstam till Tranströmer, från Harry Martinson till Jonas Hassen Khemiri formulerar de vackraste drömmar om kulturernas sammanblandning och om gränslös solidaritet, men de grusas i tider av hård nationalism, politisk populism och nationell självtillräcklighet.

Huvudpersonerna är alla framstående resenärer, nyfikna på det främmande och annorlunda. I boken möter vi inte bara svenskar på resa i utlandet, utan också franska besökare i folkhemmet. Mötet med Sverige blir för dem som att färdas i tiden, till framtiden, till den kultur som Europa en gång skall bli. I den andres blick är Sverige både en dröm om frihet och rättvisa, och en mardröm om teknokrati, kyla och historielöshet.

Per Wästberg skriver i sitt förord, att boken om upptäcktsresorna till och inom Sverige är välmatad med ny kunskap, illustrativa citat och genomtänkta slutsatser. Det är, i liten skala, ett pionjärarbete.

Martin Kylhammar (f. 1954) är litteratur- och idéhistoriker, professor vid Tema Kultur och samhälle på Linköpings universitet och ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker på svenska och franska om författarnas roll i moderniseringsprocessen. Han är belönad med Doublougska priset av Svenska Akademien för sitt litteraturhistoriska författarskap, med John Landquists pris för sitt essäistiska av Samfundet De nio och med Rolf Wirténs kulturpris för sin folkbildargärning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk kultur inför utlandet
  2. +
  3. Den försiktiga resenären

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den försiktiga resenären av Merete Mazzarella (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Bland resenärer och kosmopoliter : Svensk...