Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
193
Utgivningsdatum
2017-08-07
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
215 x 145 x 18 mm
Vikt
466 g
SAB
Lz Gyllenkrok, Axel
ISBN
9789173318419
Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok (inbunden)

Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-08-07
259
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Överste Axel Gyllenkrok Axel Gyllenkrok (18881946) var löjtnant vid Svea livgarde när det första världskriget bröt ut och han tjänstgjorde vid såväl vid infanteriet som flygvapnet och generalstaben. Det är inte osannolikt att många inom den svenska krigsmakten gärna sett att han aldrig blivit född. En kompromisslös sanningssägare är inte alltid omtyckt.
Även hans motståndare kunde motvilligt medge att han var intelligent och hade en avsevärd viljekraft. Men till slut stod militärledningen inte ut med honom. Han sätt att med ett synnerligen grovt språkbruk kritisera sina officerare ledde till att han suspenderades 1938. Han var för stöddig för sitt eget bästa.
Dock visar Gyllenkroks omfattande författarskap och hans insatser i olika kommittéer, av vilka arbetet i 1930 års försvarskommission är mest känt, att han var en av sin tids stora militära begåvningar.
Den som kände Axel Gyllenkrok bäst var författarinnan Marika Stiernstedt, och det är hon som i en artikel i Veckojournalen mest insiktsfullt karakteriserat den komplicerade person som Gyllenkrok var. Det blev både ris och ros. Trots olikheterna utvecklades en vänskap mellan friherrinnan och friherren.

Göran Nilzén är docent i historia och var i många år verksam vid Riksarkivet och som huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon. Bosatt i Stockholm. Han har tidigare utgivit Carl Gyllenborg en frihetstida hattpolitiker (2007), Flygare i Sverige (2009), Stridsflygarna jaktpiloter under första och andra världskriget (2010) samt Adolf Galland legendarisk jaktpilot (2015).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok
  2. +
  3. Carl Gustaf Malmström : historiker, statsråd, riksarkivarie

De som köpt den här boken har ofta också köpt Carl Gustaf Malmström : historiker, statsråd, r... av Göran Nilzén (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel Gyllenkrok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Omdöme
    Lars Håkan Nilsson, 24 januari 2018

    Lättläst och trevlig bok om du är intresserad av perioden mellan 1:a och 2:a världskriget. Skildrar med stor inlevelse hela mellankrigstidens revirstrider inom den svenska försvarsmakten. Rekommenderas verkligen..

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Den besvärlige Gyllenkrok : överste Axel ...