Mat och måltid på Öland (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
363
Utgivningsdatum
2017-10-02
Förlag
Carlsson
Dimensioner
220 x 160 x 25 mm
Vikt
793 g
SAB
Mxk-cbe
ISBN
9789173318617
Mat och måltid på Öland (inbunden)

Mat och måltid på Öland

Inbunden Svenska, 2017-10-02
269
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast onsdag 19 december kl. 22:30 för leverans innan julafton
Maten, måltiderna och livets högtider har alltid varit viktiga. För drygt hundra år sedan användes ungefär hälften av all arbetstid åt att bereda och tillreda familjens matvaror. Förr var det självklart med det närodlade och lokalt uppfödda.
Mat och måltid på Öland skildrar hur människan historiskt har ätit och skaffat fram sin föda. Här finns uppgifter om vilken säd man odlade beroende på jordens sammansättning; vilka rotfrukter som gav rikast skörd; vilka fiskar man drog upp ur havet som på alla sidor omslöt ön. De många fåren passade bäst i en trakt medan kalvar och ko fann frodigare föda på annat håll. Jakten av småvilt pågick, om än inte för alla. Det större bytet som hjort och älg var enbart förunnat de kungliga. Vissa fruktsorter trivdes bättre i trädgårdarna än andra, de vilda bären hittade man på särskilda ställen. Oxar eller hästar på gårdarna berodde på ägornas storlek och bördighet. Allt avgjorde vad som sedan tillagades och förtärdes bland välbemedlade och mindre lyckligt lottade.
Åldrade rätter får idag nytt liv. Traditionella recept beredes med nyare teknik. På Öland finns den välbekanta kroppkakan, unik på sitt sätt men ingalunda ovanligt på andra håll vare sig inom eller utom landet. "Lufsan" är likaså något speciellt för ön. Ända in på 1950-talet saltades strömmingen och torsken in; flundran och gäddan torkades; annat röktes. I denna myllrande rika framställning serveras läsaren en utförlig inventering av vad ölänningarna haft på bordet under hundratals år. Kosten varierade med årstiden liksom med tillfället. När det bjöds till bröllop, dop, jämna födelsedagar och begravning trakterades gästerna rikligt med lämplig dryck, kött, fisk och annat passande. Mat och måltid på Öland är generöst illustrerad med äldre fotografier, något som ytterligare fördjupar denna underbart faktafyllda volym om allt som är värt att veta om öns mat, råvaror, måltider och livets stora tilldragelser.

Hans Medelius (1933-2014), själv född och uppvuxen på Öland, etnolog och museiintendent, arbetade i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv vid Nordiska museet i Stockholm. Hans livsverk om den öländska maten sysselsatte honom under nästan fyra decennier.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mat och måltid på Öland
  2. +
  3. Hembygd Öland : flygfotografier och vykort från 1930-talets Öland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hembygd Öland : flygfotografier och vykort från... av Mats Rogberg (inbunden).

Köp båda 2 för 431 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hans Medelius

  • Strindberg och Nordiska museet

    Hans Medelius

    Under sin livstid både älskade och kritiserade August Strindberg Nordiska museet. Han var god vän med museets grundare Artur Hazelius. Strindberg hjälpte i många fall Hazelius att samla föremål till sitt museum - han tipsade om intressanta saker, ...

Bloggat om Mat och måltid på Öland