Folkhem och folkteater (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2017-10-17
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Carlsson, T (form)
Dimensioner
210 x 152 x 13 mm
Vikt
345 g
SAB
Ika
ISBN
9789173318655
Folkhem och folkteater (häftad)

Folkhem och folkteater

Häftad Svenska, 2017-10-17
219
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Teatern måste bli en skola för skratt och gråt, underhållning och insikter, där den samtida dramatikens giltighet prövas på samma sätt som kulturarvets traditioner. Så formulerade sig teatermannen Peter Oskarsson redan 1981. Han är också något av en huvudperson i denna bok som den kloke, erfarne och självständige teaterkritikern Henrik Sjögren har gjort över en teater som är relevant i folkhemmet, där teatern skulle utgöra en naturlig del av folkbildningen.
Sjögren hävdar att folkteatern har skapats underifrån som folkparksteater och arbetarspel, uppifrån har den skapats av Riksteatern för att föra ut teater i hela landet. Sjögren tar sin utgångspunkt i teoretiska förklaringar och deklarationer från 1920-tal med Per Albin Hanssons tal eller redan 1912 med ABF:s deklaration till praktiken i Malmö från 1944.
Sjögren skriver med mer än 50 år i bagaget som kritiker och med än fler år som betraktare. Nu menar han att folkteatern på många håll har svikits, som i Malmö där den en gång i tiden var betydelsefull. I boken möter läsaren folkteaterns långa historia, regissörer, skådespelare, dramatiker och kritiker. Boken är välillustrerad med många rollbilder och foton från olika uppsättningar.

Henrik Sjögren är kritiker och tidigare kulturchef för Kvällsposten i Malmö. Han är författare till en rad böcker om bl.a. Ingmar Bergman och den tyske författaren Theodor Fontane.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Folkhem och folkteater
 2. +
 3. Shakespeare, Bergman och döden : Romateaterns Shakespearesymposium 2018

De som köpt den här boken har ofta också köpt Shakespeare, Bergman och döden : Romateaterns S... av Stefan Marling, Jan Holmberg, Gunilla Palmstierna-Weiss (häftad).

Köp båda 2 för 367 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Henrik Sjögren

 • Theodor Fontane : förnuft och fantasi

  Henrik Sjögren

  Detta är författaren som Sverige har missat! Bara ett enda verk finns översatt av denne tyske klassiker, om än i tre upplagor. Theodor Fontane (18191898) är en författare med rötter i det gamla Preussen. Han har en brokig bakgrund som apotekare, k...

 • Bergmans gengångare

  Henrik Sjögren

  "Nu du, nu ska vi snacka!" sade Ingmar Bergman till Henrik Sjögren när den senare skrivit 17 recensioner av de 21 föreställningar som Bergman gjort på Malmö stadsteater. Det var i maj 1959. Sedan fortsatte kontakten i nästan 50 år och me...

Bloggat om Folkhem och folkteater