Insamlarna 1. Folksagan i Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Folksagan i Sverige (del 1/3)
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2017-11-10
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
235 x 160 x 32 mm
Vikt
819 g
SAB
G.07
ISBN
9789173318716

Insamlarna 1. Folksagan i Sverige

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-11-10
266
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Folksagan i Sverige i tre fristående delar är det mest omfattande verk om folksagan som utgivits i Sverige på 65 år. Verket är en guldgruva för lärare, berättare, förskollärare, hembygdsforskare och alla andra berättarintresserade som vill finna nya sagor att berätta och få en bakgrund till sagoberättandet i Sverige. Sammanlagt återges och kommenteras runt 1000 sagor. Verket utges i samarbete med Sagomuseet i Ljungby och Vislanda hembygdsförening, i samband med 200-årsminnet 2018 av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse.

I denna första fristående bok, Insamlarna, av Folksagan i Sverige i tre volymer, presenteras de 16 viktigaste insamlarna av folksagor i Sverige. Här ingår också en läsvärd och viktig överblick av folksagans internationella historia från antikens Grekland och Rom fram till de första nordiska insamlarna i början av 1800-talet. Bröderna Grimm i Tyskland och deras motsvarigheter i Europa återfinns naturligtvis i boken. Den förste store svenske upptecknaren var Gunnar Olof Hyltén-Cavallius och mycket uppmärksamhet ägnas hans gärning.
Den röda tråden i boken är att följa hur de tidiga insamlarnas nationalromantiska inställning till sagorna successivt byts ut mot ett intresse för lokala och regionala kulturdrag, inte minst dialekterna. Till följd av urbanisering och industrialisering försvinner förutsättningarna för de långa, ofta fantastiska undersagorna. De sagor som överlever i muntlig tradition in i 1900-talet är främst korta skämtsagor, djurfabler och ursprungsförklarande sagor.

Per Gustavsson är sagoberättare och författare och en förgrundsgestalt i de senaste decenniernas berättarrörelse. Bosatt i Bjärnum i norra Skåne. Ulf Palmenfelt är professor em. i etnologi och folkloristik vid Uppsala universitet, författare till en rad böcker och bosatt i Visby.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Insamlarna 1. Folksagan i Sverige
 2. +
 3. Professionell klimatbevakning - Guide för en konstruktiv journalistik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Professionell klimatbevakning - Guide för en ko... av Anders Bolling, Svenolof Karlsson (häftad).

Köp båda 2 för 515 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Insamlarna 1. Folksagan i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bit kulturhistoria
  Sari Andersson, 19 oktober 2018

  En riktig uppslagsbok som ger mängder med bakgrund om vår samhällsutveckling. De nämnda personerna har gjort det möjligt att förstå folkliv och folktro från svunna tider, vår kulturhistoria som inte fått så mycket uppmärksamhet som den förtjänar

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna