Europa kan dra nåt gammalt över sig : i Pytheas spår (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2018-03-15
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Sjöström, Eva (form)
Dimensioner
216 x 180 x 22 mm
Vikt
704 g
SAB
Na.07
ISBN
9789173318990
Europa kan dra nåt gammalt över sig : i Pytheas spår (inbunden)

Europa kan dra nåt gammalt över sig : i Pytheas spår

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2018-03-15
259
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Historiens äldsta liftare hette Pytheas. Handelsman, geograf, amatörastronom, upptäcktsresande. Han kom från Marseilles, men då hette staden Massalia och tillhörde Grekland. Han liftade med flodbåtar från Medelhavet upp till Bretagne och for vidare mot de dimhöljda utmarkerna i Europa där ingen kunde bo. Det är tvåtusenfemhundra år sedan.

Han såg midnattssolen, norrskenet och packisen och beskrev dem i sin bok Om havet. Det var Pytheas som kallade Britannien vid namn första gången och han beskrev de germanska stammarna som drack mjölk och tillverkade en dryck av säd och honung. Westman följer här i Pytheas spår, till platser där denne med all säkerhet stått och tagit solhöjden med sin mätapparat Gnomen. Han följer honom från Spanien till Bretagne och över till Cornwall. Vidare till ön Islay i Hebriderna, där Pytheas sannolikt mellanlandat på sin färd norrut.

På en annan resa till just Islay var barnboksförfattaren Lennart Hellsing Westmans reskamrat och väl där passade Hellsing på att skänka bort sina ägor på ön till arrendatorerna.

Lars Westman, mångårig journalist i Tidningen Vi, har skrivit ett trettiotal böcker; bl.a. om Selma Lagerlöf och om Frank Sinatra, liksom böcker för barn och ungdom. Han har skrivit boken Barcelona, Barcelona (1991) om staden där han bott. Flera böcker om Stockholms skärgård samt en bok om Medelhavet; Fenicier De lärde oss segla, Medelhavet var deras (2008). 2012 utkom Till Saltsjöbaden! En skapelseberättelse, följd av Örnen har landat på en åker Piloten som flög mot friheten(2014).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Europa kan dra nåt gammalt över sig : i Pytheas spår
  2. +
  3. Soloäventyr till sjöss

De som köpt den här boken har ofta också köpt Soloäventyr till sjöss av Ann-Mari Brengdahl (inbunden).

Köp båda 2 för 529 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Westman