Livräddare : bombprästen Erik Perwe på uppdrag i krigets Berlin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
429
Utgivningsdatum
2018-03-27
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
217 x 158 x 27 mm
Vikt
894 g
SAB
K.54,Lz Perwe, Erik
ISBN
9789173319034
Livräddare : bombprästen Erik Perwe på uppdrag i krigets Berlin (inbunden)

Livräddare : bombprästen Erik Perwe på uppdrag i krigets Berlin

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-03-27
319
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Under andra världskriget ledde bombprästen Erik Perwe en organiserad hjälpverksamhet vid svenska kyrkan i Berlin för förföljda judar och politiska flyktingar. Dag som natt hjälpte församlingen desperata och jagade människor med mat, skydd, logi och omtanke. Identitetshandlingar förfalskades och flyktingar gömdes i kyrkans lokaler, och i största hemlighet samarbetade Erik Perwe med tyska motståndsmän. Författaren Johan Perwe skildrar sin morfars dramatiska år i krigets Berlin. Det är en berättelse om motstånd och hjälpnätverk under svåra förhållanden, om engagerade Berlinsvenskar och tyskar som osjälviskt valde att göra livsviktiga insatser för att hjälpa människor på flykt. Kyrkoherde Erik Perwe fick aldrig fullfölja sin gärning. Han omkom den 29 november 1944 när trafikflygplanet mellan Berlin och Stockholm sköts ned strax utanför Falsterbo. Livräddare är en reviderad och utökad utgåva baserad på nyupptäckta källmaterial i form av predikningar, korrespondens och dokument i svenska och tyska arkiv. Frysta ledtrådar och olösta händelser har nystats upp och tidigare namnlösa motståndsmän och flyktingöden har kunnat synliggöras och infogas i berättelsen. Hänsyn har också tagits till de senaste årens forskning om flyktinghjälpen under 1930-talet och andra världskriget. Johan Perwe är historiker och författare, verksam vid Forum för levande historia i Stockholm. Han har tidigare utgivit Bombprästen Erik Perwe på uppdrag i Berlin under andra världskriget (2006), Svenska i Gestapos tjänst V140 Babs (2011) och Mörkläggning sympatisörer, motståndare och flyktingar (2016).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Livräddare : bombprästen Erik Perwe på uppdrag i krigets Berlin
  2. +
  3. Till dig som famlar : korsdragspoesi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till dig som famlar : korsdragspoesi av Pia Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Livräddare : bombprästen Erik Perwe på uppdrag i krigets Berlin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Medan bomberna föll fanns hjälp att få
    John Strandberg, 12 juni 2018

    En spännande bok om svensk officiell och inofficiell hjälpverksamhet under andra världskrigets Berlin. I centrum står den svenske prästen Erik Perwe som med sitt eget liv som insats räddar människor i kris medan bomberna faller. Precis som för den mer kände Raoul Wallenberg får även Perwe plikta med sitt liv när fienderna hinner ikapp dem. Boken är en reviderad och utökad utgåva av författarens tidigare bok Bombprästen. Författaren Johan Perwe är barnbarn till Erik Perwe. Utan Johans författa... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Johan Perwe