Skelett i garderoben : Svåra museer / Skeletons in the closet : difficult m (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2019-02-15
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
210 x 150 x 20 mm
Vikt
660 g
SAB
Bga
ISBN
9789173319454
Skelett i garderoben : Svåra museer / Skeletons in the closet : difficult m (häftad)

Skelett i garderoben : Svåra museer / Skeletons in the closet : difficult m

Häftad Svenska, 2019-02-15
259
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Svåra museer

Är sydstatsgeneralen Robert E. Lee en hjälte trots att han som överbefälhavare ansvarade för hundratusentals nordstatares död, med syfte att bevara slaveriet och att dela USA? Hur förhåller vi oss till Zarah Leanders artisteri med tanke på hennes aktiva roll i Nazityskland? Kan vi lyssna på Richard Wagner trots hans aggressiva antisemitism, och nazisternas bruk av hans arv? Är Heidenstam verkligen en nationalförfattare? Är Eva Perón i Argentina bara ett helgon? Hur förhåller man sig till Mannerheims roll som slaktare under finska inbördeskriget? Sådana frågor ställs många museer inför. Museer är inte bara minnesinstitutioner, de är också glömskeinstitutioner.

Stefan Bohman, tillsammans med Ana Luiza do Valle vid universitetet i Sáo Paolo, kartlägger i denna bok hur museer handskas med kanoniserade personer, men med skelett i garderoben. Vilka historier väljer man att berätta? Vilka perspektiv anlägger museerna? Vilka har makten att bestämma hur personerna ska tolkas? Hur vi förhåller oss till skelett i garderoben är både ett fascinerande och viktigt ämne.

Stefan Bohman, tidigare chef för bl.a. Musikmuseet och Strindbergsmuseet och aktiv i internationella museiorganisationer, dessutom författare till en rad böcker, är redaktör och huvudförfattare till boken. Medskribent är den brasilianska museiintendenten och forskaren Ana Luiza Rocha do Valle.

Boken är illustrerad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skelett i garderoben : Svåra museer / Skeletons in the closet : difficult m
  2. +
  3. Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809 av K-G Bergström (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Skelett i garderoben : Svåra museer / Ske...