Äkta och oäkta förfalskningar : En konstskatt i polishusets källare (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2019-02-15
Förlag
Carlsson
Dimensioner
248 x 178 x 20 mm
Vikt
752 g
SAB
Ib,Oepa
ISBN
9789173319577
Äkta och oäkta förfalskningar : En konstskatt i polishusets källare (inbunden)

Äkta och oäkta förfalskningar : En konstskatt i polishusets källare

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2019-02-15
339
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
 

en konstskatt i polishusets källare

I juli 1978 bröt sig någon in i Slottsvillan i Huskvarna. Bland annat stals en oljemålning av Bruno Liljefors. Målningen återfanns aldrig, men genom tips fann polisen istället runt 300 konstverk, gömda under golvplankor och i låsta garderober. Det största enskilda beslaget av förmodat förfalskad konst i svensk kriminalhistoria var ett faktum.

Zorn, Picasso, Rembrandt, Carl Larsson, Matisse, van Gogh och många fler välkända svenska och internationella mästares och konstnärers namn stod på tavlorna. Men hade dessa verkligen själva hållit i penseln? I den påföljande rättegången konstaterades att åtminstone 112 tavlor var förfalskade. Dessa skulle egentligen ha bränts och då hade historien varit slut. En möjlighet att bevara verken i undervisningssyfte dök dock upp och idag finns den ovanliga samlingen kvar i det gamla polishusets källare i Jönköping.

Målningarnas kvalitet varierar stort, men några av förfalskningarna är skickligt utförda och hade prytt vilket rum som helst. Om de bara varit äkta.

Här berättas historien om det intressanta rättsfallet, de förfalskade konstverken, experternas konsthistoriska analyser och hur samlingen bevarats. Naturligtvis återges också många av tavlorna i boken.

Antikrundans konstexpert och galleristen Claes Moser har skrivit ett informativt företal. Heléne Anderson, tidigare kriminalinspektör med inriktning på konstförfalskningar och själv konstnär, svarar för bokens förord.

Carl-Johan Svensson är fil.dr i didaktik och arbetar som lektor i historiedidaktik vid Jönköping University.

Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Äkta och oäkta förfalskningar : En konstskatt i polishusets källare
  2. +
  3. Ulla Molin : konsten att skapa den tidlösa trädgården

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ulla Molin : konsten att skapa den tidlösa träd... av Liselotte Fritz (inbunden).

Köp båda 2 för 628 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carl-Johan Svensson

  • Provflygningarna : platserna Andrée lämnade efter sig

    Carl-Johan Svensson

    Platserna Andrée lämnade efter sig Åren 1893-1895 genomförde den senare så uppmärksammade och dramatiskt försvunne Salomon August Andrée nio fria färder med gasballongen Svea. Han flög från Stockholm och Göteborg. Landningarna skedde runtom i Sver...