"Kors vad det vimlar..." : Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
173
Utgivningsdatum
2020-01-23
Förlag
Carlsson
Dimensioner
210 x 150 x 14 mm
Vikt
362 g
SAB
Ijz Dahlquist, Lasse,Ijz Bohman, Gunnar
ISBN
9789173319973
"Kors vad det vimlar..." : Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor (häftad)

"Kors vad det vimlar..." : Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor

Häftad Svenska, 2020-01-23
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor

Lasse Dahlquist (1910-1979) var en av sin tids mest populära artister, sångare och kompositörer som från 1930-talets början sjöng in sig i svenskarnas hjärtan med melodier som "Det är dans på Brännö brygga" och "Engelska flottan". Generation efter generation har sjungit dessa och andra av hans största schlager på 50-årskalas och andra fester. Lasse Dahlquist blev från 1930-talets slut och en tid framåt också en av Sveriges mest kända filmskådespelare. Han skrev under denna tid en rad melodier som artisten och filmidolen Edvard Persson ännu idag förknippas med.

Lasse Dahlquist spelade in många hundra skivsidor och skrev hundratals schlager. Han var en sällsynt mångsidig schlagerkompositör, skrev berättande och många gånger realistiska texter till sina melodier som passade in i samtiden. I motsats till Lasse Dahlquist blev artisten och författaren Gunnar Bohman (1882-1963) aldrig särskilt känd för den svenska allmänheten.

I boken beskrivs och diskuteras framför allt Lasse Dahlquists melodier och texter med målet att teckna en representativ bild över hans skapande och betydelse. När det gäller den kortare studien om Gunnar Bohmans mycket göteborgska visbok är målet snarare att förklara varför hans ibland både folkliga och modernistiska visor inte blev en del av den svenska visskatten.

Olle Edström, välkänd musikforskare och själv musiker, följer i denna framställning, som är rikt illustrerad med bilder och notexempel, upp sina tidigare studier om den svenska schlagern och vår vistradition. Läs, lyssna och sjung med!
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. "Kors vad det vimlar..." : Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor
  2. +
  3. Ann Margret Dahlquist-Ljungberg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ann Margret Dahlquist-Ljungberg av Thomas Millroth (inbunden).

Köp båda 2 för 588 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olle Edström

  • Duke Ellington : och jazz i Sverige

    Olle Edström

    Duke Ellington (1899-1974) är en av jazzens odödliga karaktärer och uppfinnare. Han slog igenom på 1920-talet och kom snabbt att bli en av de mest betydande jazzmusikerna i världen, aktuell från början till slut. Inte minst till Sverige hade Ellin...