Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
941
Utgivningsdatum
2007-08-01
Förlag
Brombergs
Översättare
Hans O Sjöström
Originaltitel
Shantaram
Dimensioner
230 x 168 x 70 mm
Vikt
1120 g
SAB
Lz Roberts, Gregory David,Hce
ISBN
9789173370011
Shantaram (inbunden)

Shantaram

(6 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2007-08-01
267
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Shantaram är ett niohundra sidor långt spännande läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen står i centrum och övervinner allt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Shantaram. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nu behöver jag inte resa till Bombay
  Gunilla, 2 januari 2009

  Nu sparar jag in på en lång och dryg flygresa, tillika ett besök i Bombay som inte kan ge mig tillnärmelsevis så mycket som denna bok, skriven med en känsla som är ovanlig. Vilken inlevelseförmåga! Jag är verkligen där. Händer inte ofta, tyvärr. Läs den och njut!

 2. Välskriven
  Marianne, 11 maj 2008

  En härlig berättelse om australiensaren som är på flykt efter att ha lyckats fly från fängelset och ta sig till Indien. Han beskriver staden Delhi med värme och trots att jag aldrig satt min fot i staden kan jag se den framför mig när jag läser. Man för följa med på en härlig berättelse, som emellanåt kan kännas för osannolik för att verkligen vara sann, men samtidigt för levande för att vara påhittad. I bokens inledning träffar David den indiske guiden Prabaker och från början är deras relat... Läs hela recensionen

 3. Fantastisk!
  CE, 4 april 2008

  Hade svårt att lägga från mig denna tegelsten på kvällarna, innehåller allt, känsla av Indien är fantastisk, samhälle, politik, romantik!!!!

 4. Fantastisk bok!
  Inger (Järfälla), 15 februari 2008

  Är snart färdig med boken och inser att jag skulle velat haft den kvar att läsa. Så annorlunda liv mot det vi har här. Lyckliga ni som ännu inte läst den - boken är svår att lägga ifrån sig och helt fantastisk läsupplevelse!

 5. Underbar bok!
  Annika, 20 november 2007

  VILKEN historia! Och så underbart att få lära sig mer om Indien och det indiska folket. Jag har aldrig tidigare haft en önskan om att resa till Indien - men det har jag nu.
  Önskar jag hade haft en penna bredvid mig när jag läste den här boken då jag hade velat "spara" alla tänkvärda ord. Läs!

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Gregory David Roberts

Recensioner i media

Roberts blev Australiens mest eftersökte man när han flydde från ett fängelsestraff för rån och narkotikabrott under början av 80-talet. Ganska snart tog han sig till Bombay, där boken framförallt utspelar sig. Shantaram är en självlysande berättelse om "Linbabas" (Roberts pseudonym/alter ego) äventyr i Indien och så småningom också i Pakistan och Afghanistan, dit han reser med maffiabossen Khader Khan för att hjälpa Mujaheddin slåss mot Sovjetunionen. Han hamnar i indiskt fängelse, han tillbringar ett halvår på landsbygden, han lär sig marathi, hindi och urdu, han blir en viktig kugge i den svarta ekonomin i Bombay och framförallt lär han sig mycket om kärlek, sanning och försoning. Intrigen tar sig hela tiden oväntade vändningar och ställs på ända. Människor man kommit att älska och sakna dyker upp igen. Samtidigt är det en riktigt rolig bok.

I Shantaram (namnet "Linbaba" får i vännen Prabakers by och som betyder "den fridsamme") innehåller varje kapitel en filosofisk juvel, en förståelse om tillvarons mysterier och villkor. Den är mycket välskriven; full av fyndiga formuleringar som förmodligen kommer sig av att den 900 sidor långa boken förstördes och fick skrivas om inte mindre än tre gånger under hans andra vistelse i australiensiskt fängelse. Ibland staplas de poetiska metaforerna på varandra på ett våghalsigt sätt. Som läsare känner man att "snart kommer detta att kantra!" men varje metafor är så utsökt att man ändå tar sig förbi dem, om än med hjärtat i halsgropen och pulsen förhöjd...

Boken har fängslat mängder av läsare sedan den kom ut, men framförallt spridits som "kultbok" via mun-mot-mun-metoden. Nu börjar den på allvar sitt internationella segertåg (på svenska i höst) och det kommer så småningom att få en uppföljare. www.shantaram.com är en välbesökt läsarsajt och Johnny Depp arbetar just nu med en storfilm som vi kan hoppas få se någon gång under 2007 eller 2008.